La dieta mediterrània ha accelerat la seva progressiva deterioració entre nens i adolescents en els últims tres anys i ja són sis de cada deu els que no mengen ni una sola fruita al dia, mentre que el 86% no aconsegueix la ingesta recomanada d’almenys dues verdures diàries.
“Hi ha molta feina per fer”, ha resumit aquest dimarts el doctor Santi F. Gómez, director global de Recerca i Programes de la Gasol Foundation, durant l’acte en el qual aquesta organització ha presentat noves dades del seu estudi Passos que avalua els estils de vida i la salut de la població infantil de 8 a 16 anys.
D’acord amb aquest estudi, un de cada tres menors té sobrepès i un 11,8%, obesitat; les xifres han crescut sobretot en nenes, que l’any 2000 tenien una prevalença molt més baixa que la dels nens, però que ara s’ha igualat en el cas del sobrepès.
Només el 36,9% segueix la dieta mediterrània
El pic sol presentar-se en l’edat de 6 a 9 anys, en la qual l’excés de pes aconsegueix el 40%, si bé ja hi ha senyals que cada vegada comença abans: segons una anàlisi elaborada per la Gasol Foundation en el municipi de Sant Boi de Llobregat, en l’etapa prèvia de 0 a 5 anys arriba al 30%.
Un problema afegit és que el 75% d’aquests nens que ja als 5 anys presenta excés de pes, ho mantindrà en l’adolescència i, si això ocorre, existeix “una elevada probabilitat” que romandrà tota la vida.
Part de l’explicació està en el fet que durant les dues últimes dècades, el consum d’aliments frescos i saludables típics de la dieta mediterrània s’ha anat ressentint en favor d’aliments ultraprocessats i ensucrats.
Així, segons les dades que ha exposat el doctor, el nivell de fidelitat a la dieta mediterrània ha anat baixant progressivament en aquest temps i ja només el 36,9% de la població fa un seguiment òptim de la dieta enfront del 40,4% de 2019 o el 44,7% del període 1998-2000.
Per contra, ha pujat el percentatge amb un nivell baix molt deteriorat de qualitat de dieta, que ha passat en l’últim trienni del 10,1% al 12%.
Ous i fruita seca, la qual cosa millor compleixen
Només un 7,9% dels menors fa una ingesta recomanada de dues farinacis com la pasta, el pa, l’arròs, la patata, el cuscús o la quinoa. Si s’atén el consell que siguin integrals, la xifra es redueix al 5%.
Pitjor encara és el cas de les verdures: només el 8,2% segueix el consell de menjar una porció almenys dues vegades al dia, i gairebé el doble, el 14%, només ho fa una vegada.
O de la fruita fresca, que el 60% dels nens espanyols no prova ni una sola vegada al dia. Tan sols un 31,5% aconsegueix la recomanació d’entre 2 i tres peces diàries.
En el capítol de les carns, tan sols un 26,2% de la població infantil fa el consum recomanat de 3-4 vegades per setmana (dues si es tracta de carns vermelles). De la mateixa manera, només el 40% menja peix entre 2 i 3 vegades per setmana.
Respecte als lactis, dels quals és aconsellable consumir 3 vegades al dia, el grau de compliment cau al 26,2%, i això és perquè el 73,8% restant li tira sucre o algun edulcorant.
Amb la ingesta de fruita seca -dels quals s’aconsella entre 3 i 7 grapats setmanals, però crus o torrats-, compleixen el 40% dels nens i adolescents, una mica menys que amb els ous -3-4 vegades per setmana-, i en aquest cas el percentatge s’eleva al 47,8%.
Una problemàtica “complexa” que afecta sobretot els més vulnerables
El president de la Gasol Foundation, Pau Gasol, ha recordat que el sobrepès i l’obesitat infantil és una “problemàtica complexa” d’origen multicausal, però que s’enceba sobretot amb les famílies més vulnerables, que tenen més complicat accedir a aliments saludables.
De fet, les persones de baixos recursos socioeconòmics tenen 2,5 vegades més de probabilitat de desenvolupar problemes d’obesitat i sobrepès, ha recordat.
Per això, la fundació que presideix Gasol ha renovat la seva aliança fins a 2026 amb el Grup IFA per a treballar conjuntament en la reducció de l’obesitat infantil; mitjançant aquest acord, la Gasol Foundation posarà en marxa un estudi per a conèixer les accions de promoció de la salut que ja estan aplicant els supermercats i llançaran el pla de desdejunis i berenars saludables.
“Tot el que fem és poc perquè tenim una seriosa amenaça”, ha conclòs Juan Manuel Morales, director general del grup.