El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest dilluns en una conferència a Madrid les negociacions del PSOE i de Sumar amb les forces independentistes, i ha situat entre les prioritats de la legislatura la necessitat de deixar enrere “un passat de trinxeres i barricades dialèctiques” i desplegar “l’Espanya plural”. Sánchez ha recordat que la passada legislatura va adoptar “mesures valentes, arriscades i a vegades incompreses”, en referència als indults, i ara toca “ser coherents” i “seguir avançant en aquest propòsit per la convivència”. La pròxima legislatura, ha dit, ha de ser la que deixi “definitivament enrere la fractura que vam viure el 2017”.
El president espanyol en funcions ha obert el curs polític en una conferència a l’Ateneo de Madrid en paral·lel a la reunió que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, celebra en nom del seu partit amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Brussel·les.
Sánchez ha afirmat que un dels objectius de la pròxima legislatura és “continuar avançant la solució de la greu fractura que vam heretar a Catalunya” mitjançant una aposta pel “diàleg i la concòrdia”.
La seva solució per a Catalunya, ha dit, ha estat “plenament constitucional” i “ha funcionat” perquè Catalunya “està infinitament millor que fa una dècada”.
Ara, segons Sánchez, “arriba el moment de ser coherents” i “seguir avançant en aquest propòsit per la convivència”. “És el moment de la política, de passar pàgina, d’aprendre dels errors i mirar a un futur en convivència”, ha dit.
L’objectiu, segons el líder del PSOE, és que la pròxima legislatura sigui la que “deixi definitivament enrere la fractura que vam viure el 2017”. “Els pròxims anys”, segons Sánchez, seran “els que consolidin la cohesió territorial i garanteixin la convivència en democràcia”.
Per aquest motiu, ha afegit, el seu és “un projecte comú” que es basa “en el respecte, el sentiment i l’afecte”, que “defensa la unió de tots els espanyols” i que “assumeix la diversitat territorial, lingüística i cultural com un orgull, com a part de la força del país”.
Ha reivindicat aquesta negociació en contraposició al discurs de les dretes, que “ens ha intentat convèncer que la pluralitat parlamentària, les coalicions de govern, evidentment no les seves, i els acords, són símbols de debilitat institucional, cessions, xantatges”.
En realitat, segons Sánchez, els acords “són mostres de solidesa, maduresa en moltes de les nacions més consolidades del món, quan la pràctica totalitat dels governs d’Europa són de coalició”.
Sánchez també ha criticat durament “l’ocurrència” de Feijóo de plantejar un govern de només dos anys, perquè “el mandat constitucional d’un país de 48 milions no es pot dividir en dos com un pastís”.
“Només qui no té projecte és capaç de plantejar una excentricitat com aquesta”, ha dit abans d’augurar que hi haurà més ocurrències en “els 22 dies de la marmota fins a la investidura de Feijóo”.
“I totes les excentricitats tindran la constant de l’obstinació i ambició d’una persona més preocupada de mantenir el seu lloc al partit que per fer una cosa útil a la vida dels ciutadans”, ha dit, perquè “sotmetre el país a un temps estèril de paràlisi per interessos purament partidistes no és responsable, però encara pitjor convertir la frustració personal en un bloqueig col·lectiu i institucional”.