El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha provat a dues zones del territori, la Garrotxa i la regió sanitària Metropolitana Nord de Barcelona, l’ús de drons per transportar als laboratoris clínics les mostres de sang i orina recollides als centres d’atenció primària, amb bons resultats.
Salut va ha anunciar ahir una tercera prova amb drons per al transport de mostres de sang des de Tremp, la Seu d’Urgell i la Val d’Aran fins al Banc de Sang i Teixits de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, durant sis mesos entre el març i l’agost del 2025.
Així es va detallar durant la jornada ‘Integració dels drons en salut a Catalunya: experiències de logística sanitària i nous casos d’aplicació clínica i d’emergències sanitàries’, que va tenir lloc a Barcelona, on el director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens, va assenyalar que “els drons faciliten l’atenció sanitària, especialment com a eina de suport i serveis en situacions d’emergència.
Durant aquests sis mesos es provaran els drons per al transport de les mostres, amb l’objectiu de reduir el temps de transport, millorar l’eficiència logística, fomentar la sostenibilitat i augmentar la cobertura sanitària, fins i tot amb vols nocturns, diaris i setmanals.
La base operativa dels drons es preveu establir a l’aeroport d’Alguaire, a prop de la capital lleidatana, i s’estudiarà que les operacions siguin transparents i segures, va indicar Lluís Sancliment, del CTTI.
L’ús de drons permet reduir el temps de transport en prop d’un 75% de mitjana respecte del transport amb furgoneta, disminuir al voltant del 50% l’índex d’hemòlisi (deteriorament dels glòbuls vermells) de les mostres, i reduir les emissions de CO2 en un 98% respecte al transport ordinari.