Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Salut preveu plans a mida per a 300.000 malalts crònics

El Departament destina 12.000 milions als majors de 65 anys però un terç dels recursos no aporta beneficis als pacients

Dos pacients asseguts molt prop a l'hospital de dia de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

ARTICLES - ZONA 2

Salut preveu començar aquest any a fer plans a mida per persones amb cronicitat complexa i en situació de final de vida, unes 300.000 arreu de Catalunya, segons ha informat el Departament. L’objectiu és reduir el nombre d’hospitalitzacions, les visites al metge i els medicaments que prenen al llarg de l’any. Per aconseguir-ho, s’estudia designar-los un professional o equip sanitari que actuï com a interlocutor únic i que segueixi els seus casos, tot organitzant-los un pla assistencial i farmacològic que es pugui consultar des de tots els centres sanitaris del país. Actualment, el Departament destina 12.000 milions als majors de 65 anys però un terç dels recursos no aporta beneficis als pacients.

La mesura es recull al ‘Pla d’actuacions 2025 per a la integració de l’atenció a les persones fràgils, amb cronicitat complexa o avançada’. A Catalunya aquest col·lectiu representa el 5% de la població, però consumeixen pràcticament la meitat de tot el pressupost de la conselleria.

El director d’Atenció Integrada i Cronicitat del Departament, Jordi Amblàs, ha destacat que el pla busca fer un “vestit a mida” a aquests pacients per donar-los una atenció “més coordinada”. Amblàs ha dit que l’objectiu és que aquestes persones puguin viure “el màxim de temps” possible en el seu entorn domiciliari.

Amb l’objectiu de millorar aquesta realitat, el 2024 es va iniciar el desplegament d’una sèrie d’actuacions, que van permetre la identificació d’aquestes 300.000 persones. Això va permetre incrementar un 20% els plans individualitzats, contribuint a reduir un 4% les hospitalitzacions i un 6% els reingressos a 30 dies. També es va aconseguir un increment dels dies viscuts al seu domicili, passant de 354,8 a 357,4 a casa per als pacients amb cronicitat complexa (PCC) i de 342,8 a 346,9 per als de cronicitat avançada.

L’actual pla 2025 se centra en cinc eixos, el primer dels quals és la prevenció i l’apoderament del pacient i dels seus cuidadors, així com la prevenció de la fragilitat amb una prova pilot en 20 centres d’atenció primària per potenciar l’activitat física o l’alimentació saludable en aquest col·lectiu. El segon eix és la individualització de l’atenció, reforçant la identificació de persones amb cronicitat complexa i avançada, la valoració multidimensional i la planificació de decisions anticipades. En tercer lloc, es desplegarà una ruta assistencial de complexitat 2.0 a tots els territoris de Catalunya, incloent-hi la resposta 7×24. Aquesta ruta implica un acord de col·laboració entre els diferents dispositius d’atenció d’un mateix territori, amb l’objectiu d’assolir una millor coordinació i planificar de manera conjunta l’atenció a les persones amb cronicitat complexa i avançada. L’objectiu final és que la persona rebi els suports que necessita “en el moment i lloc adequats”, evitant duplicitats i millorant la seva qualitat de vida. Actualment, ja s’ha iniciat aquest desplegament en el 93% dels territoris del país.

El pla inclou també la formació per als professionals i eines digitals per facilitar l’atenció centrada en la persona, i, en darrer lloc, s’estableixen indicadors clau i es promouen espais de treball col·laboratiu per garantir l’avaluació i la millora continua.

Atenció a la salut mental i la infància

D’altra banda, el Pla 2025 incorpora per primera vegada un enfocament específic per a poblacions amb complexitat en l’àmbit de la salut mental i en edat infantojuvenil. En aquest sentit, es preveu identificar millor aquests perfils i desenvolupar plans individualitzats adaptats a les seves necessitats.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8