Centenars de visitants van omplir ahir les places Major i Planell del municipi de les Avellanes (Noguera) en la vuitena edició de la Fira de la Sal, enguany dedicada a les tradicions i el món rural. El certamen va començar amb l’homenatge a quatre veïns per posar en valor la seva tasca i aportació al municipi: Enric Albertí, Miquel Garrofé, Miquel Benseny i Miquel Marcelino, president de l’Associació Catalana de Lleure Formatiu i propietaris de les salines de Vilanova de la Sal, qui recull aquest producte com es feia antigament. “Fem un reconeixement a la manera de treballar dels nostres avantpassats”, va explicar l’alcaldessa Lidia Ber. El certamen també va comptar amb una quarantena de parades de productes de proximitat, exposicions i música en directe.
La sal va ser la protagonista en una fira que dona a conèixer un dels productes destacats d’aquesta zona de la Noguera. “La sal sempre ha sigut un objecte de valor i s’ha utilitzat com a moneda. Era l’únic producte que es feia servir per conservar altres aliments”, va recordar Marcelino.
Enguany el certamen ha pogut comptat amb la presència de les salines de Privà de Vilanova de la Sal, unes salines que es calcula que tenen una antiguitat d’entre 6.000 i 10.000 anys. De fet, va destacar que el procés de producció actual “és igual del que feien els romans”.