Davant la pregunta de si ens agrada la xocolata, la resposta sol ser sempre la mateixa: sí. Segons les dades de l’Informe Anual 2022 elaborat per Produlce, de mitjana cada espanyol consumeix 5,5 kg de cacau i xocolata a l’any, un 30,1% del total del sector.
Aquest dolç, que amb el pas dels anys s’ha consolidat com un producte artesanal amb una clara aposta innovadora, el consumim de diferents maneres. En la majoria dels casos, un 35,2%, optem per la tauleta de xocolata, la de sempre, però en un 22,4% també ens decantem per prendre-ho soluble o a la tassa. El seu consum en forma de bombó suposa el 18,2%, i en format snack el 12,2%. El restant 12% el prenem com a crema d’untar.
Aquestes dades demostren que el cacau encara és present en les nostres vides i que s’incrementa en aquests moments en els quals celebrem o ens prenem un respir.
El cacau i la xocolata com a dinamitzadors econòmics
Encara que a Espanya estem per sota de la mitjana europea en el consum de xocolata, la facturació d’aquest dolç aconsegueix els 1.708 milions d’euros (25,3% del total del dolç).
Aquestes xifres impulsen l’ús del sector i mostren que darrere de la producció de xocolates i cacau hi ha una forta consolidació de l’ocupació estable entre els més joves. Aquesta categoria, que genera actualment 6.520 llocs de treball, s’ha convertit en la categoria més ocupadora del dolç, amb una quarta part del total del sector.
En 2022 va destacar especialment l’increment en el percentatge de contractes indefinits entre els més joves, que passen d’un 60% a un 69%. Per part seva, l’ocupació femenina ja és majoritari en la categoria, amb un 59% del total.
Quant a les exportacions, aquesta categoria es troba en tercera posició del total de la indústria del dolç amb 498 milions d’euros. França, Portugal i el Regne Unit es consoliden com a primers destins d’aquestes exportacions i el mercat d’Alemanya assalta la quarta posició del rànquing amb un important creixement que eclipsa el també espectacular increment de les exportacions a Itàlia, que cau al cinquè lloc.
La resta del top ten també mostra creixements, amb el Marroc, Països Baixos, Bèlgica, Suècia i els Estats Units també presents en la taula.
L’Associació Espanyola del Dolç, Produlce, es crea amb la missió específica de representar i defensar els interessos d’un sector que comprèn les categories de cacau i xocolata, caramels i xiclets, galetes, pastisseria, brioixeria i panificació, i torrons i massapans. En l’àmbit nacional, és membre de FIAB, i en el pla europeu forma part de CAOBISCO, l’associació europea que reuneix les associacions nacionals de la indústria del dolç dels diferents països membres de la Unió Europea.
La indústria espanyola del dolç, supera la facturació dels 6.750 milions d’euros anuals i exporta un de cada tres quilos produïts, gairebé 2.000 milions d’euros en valor. D’altra banda, empra directament més de 25.790 professionals; una dada d’especial rellevància social, ja que 8 de cada 10 empreses estan localitzades en petits nuclis urbans o rurals.