Al taller dels restauradors José A. Ferrer i Lluís Capdevila del carrer Ballester de Lleida hi havia neguit aquest passat divendres. Calia tenir a punt la restauració del Sant Crucifici que la Germandat de la Casa de Andalucía de Lleida els hi havia portat a restaurar, per a que pogués sortir a la Processó dels Dolors del Diumenge de Rams, que ja tenim a tocar.
Feta de pasta de fusta als anys 40 per artesans de l’Escola d’Art Cristià d’Olot, la imatge representa el Crist Crucificat, d’aquí el nom de Sant Crucifici. Fou venerat en una capella lateral de l’església de la desapareguda Llar de Sant Josep fins l’any 1999, quan la residència d’ancians i els altres centres assistencials d’aquest equipament gestionat per la Diputació tancà portes per acollir en el seu solar l’actual seu del Museu de Lleida.
Des de l’any 1989, les Filles de la Caritat que regentaven la Llar i tenien cura de l’església de Sant Josep prestaven aquesta imatge a la Congregació dels Dolors, per a què pogués sortir a petició d’aquesta a la Processó del Diumenge de Rams, col·locada damunt de l’antiga carrossa de la Verge del Carme, que la parròquia emprava per la processó de la seva festa el 16 de juliol.
A partir de l’any 1999, tancada la Llar de Sant Josep, la Diputació cedí el Crucifici a perpetuïtat a la Congregació dels Dolors, la qual encomanà a la Germandat de la Casa de Andalucía que tingués cura del pas i de la seva sortida processional, instituint aquesta la Confraria del Sant Crucifici.
El restaurador José A. Ferrer ha explicat que tot i que la imatge no estava malmesa i tenia una bona conservació, ha calgut netejar-la a fons per tal de retirar la brutícia acumulada pels pas del temps i poder recuperar la seva policromia original: “També ha estat necessari refer alguns desperfectes, principalment de les mans i peus del Crist. Finalitzada la restauració, tothom podrà contemplar-la amb la seva bellesa…”, diu l’artista, que no amaga la seva satisfacció pel resultat final i ja té en ment la restauració del pas: “…la Germandat de la Casa d’Andalusia ja ens ha dit de restaurar-lo pel proper any”.
El Peu del Romeu, seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, acollirà aquest dilluns a les 6 de la tarda, la presentació de la restauració del “Crucifici”, que romandrà exposat fins Dissabte Sant.
En aquest mateix acte, els pessebristes inauguraran el tradicional Calvari amb figures dels artesans Germans Castells i una composició artística de José A. Ferrer. Alhora, obrirà portes la Sala Diorames Bíblics ubicada a la primera planta de la capella, on bona part dels 44 diorames exposats estan dedicats a les principals escenes de la Passió Mort i Resurrecció de Crist, llegat del mestres pessebristes Emili Tordera i Martha Pérez. Podrà visitar-se totes les tardes de 6 a 8’30 fins el 19 d’abril.