El poble d’Aramunt, a la Conca de Dalt (Pallars Jussà), es converteix en l’epicentre de l’oli de muntanya aquest cap de setmana en el marc de la 2a Fira de l’Oli del Pirineu. Després d’una primera edició “d’èxit”, segons l’alcalde de la Conca de Dalt, Marc Sans, enguany el certamen presenta novetats, si bé l’objectiu continua sent promocionar l’oli pallarès. Ahir la fira va adquirir un caràcter institucional i tècnic, amb la inauguració del certamen i conferències, mentre que avui es concentren els esdeveniments lúdics com un mercat de productes de proximitat i maquinària i tastos d’oli, entre altres. Des de l’any 2015 s’han identificat entre 30 i 40 varietats locals d’olivera al Pallars.
Si bé la fira esdevé una festa de final de campanya, també serveix perquè els productors puguin donar a conèixer l’oli de muntanya i el seu potencial entre els veïns del poble i la comarca. El president de l’Associació de productors d’oli del Pallars, Oriol Sullà, va destacar que el tret diferencial d’aquest producte recau en l’alt nivell d’antioxidants, que fa que l’oli sigui més amarg i picant. “Són els famosos polifenols que fan que l’oli tingui més caràcter”, va dir. L’acte d’inauguració del certamen es va dur a terme al molí d’oli del municipi. Després dels parlaments inicials, experts van presentar el catàleg de varietats d’olivera del Pallars Jussà i van destacar que alguns ells són “únics” al món. El document reuneix el resultat de les investigacions que van començar ara fa 10 anys.