Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Quatre ‘gastrosàvies’ de Lleida al recull de cuina tradicional

El projecte d’Agricultura vol preservar les receptes de les padrines amb motiu de la Regió Mundial de la Gastronomia

FOTO_ Dep. Agricultura Algunes de les padrines que participen al recull de receptes

ARTICLES - ZONA 2

Susi Caba Solsona, de Linyola, amb una cassola de tros; Núria Bordoll Lladós, de Sort, amb la girella; Maria Àngels Iniesta Cánovas, de Barbens, amb un pollastre amb poma; i Montserrat Masip Sabaté, de la Granadella, amb unes orelletes, són les quatre ‘padrines’ de Lleida incloses en les primeres dotze videoreceptes de les Gastrosàvies, les àvies de Catalunya que preserven i transmeten la cuina tradicional.   

En el marc del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, neix Gastrosàvies, un projecte que té com a objectiu preservar i transmetre la cuina tradicional catalana a les futures generacions. Impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i amb el suport de la Fundació Alícia, el projecte es fonamenta en la recerca i la col·laboració amb les anomenades Gastrosàvies, dones grans d’arreu del país que comparteixen les seves receptes, coneixements i records de cuina.

Durant aquest 2025, s’han recopilat receptes i ensenyaments a través de sessions de treball de caràcter etnogràfic amb grups de Gastrosàvies, assegurant una representativitat de tot el territori català. En total, fins a principis de setembre, s’han fet 18 sessions de treball i un centenar d’entrevistes, i s’han recollit més de 300 receptes en més d’una quinzena de comarques diferents. D’aquí a finals d’any, es continuarà treballant per augmentar aquest arxiu documental.

Per divulgar el coneixement recollit al llarg del projecte, s’han creat diversos materials audiovisuals. En concret, ara es difonen 12 videoreceptes creades amb productes i paisatges de cada un dels mesos de l’any i que s’emmarquen en el projecte “12 mesos, 12 paisatges” de la Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Els continguts audiovisuals generats pel projecte es publicaran pròximament a les xarxes socials i al lloc web del projecte Gastrosàvies, on cada setmana s’hi publicarà una nova recepta.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12