La Fira de Teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, que al 2022 va ser guardonada amb el Premio Nacional para la Infancia y la Juventud, és la Fira de referència de les balears, pel que fa al teatre familiar.
La XXI Fira de Teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, que se celebrarà del 19 al 22 d’octubre a Vilafranca de Bonany (Mallorca), acollirà dins la seva programació fins a 4 companyies del territori: Campi qui Pugui, Xip Xap, Zum Zum Teatre i Centre de Titelles de Lleida. Quatre companyies lleidatanes, consolidades no sols a nivell català i estatal, sinó també a nivell internacional.
La companyia Campi qui Pugui portarà a les Illes Balears l’espectacle Cacos, un espectacle itinerant d’interacció amb l’espai urbà i amb el públic. A través de l’humor i amb una estètica de comèdia clàssica, l’espectacle trenca les barreres de com ens relacionem amb l’espai per recuperar el joc col·lectiu.
Amb un total de 5 funcions, una escolar i 4 per a públic general, la companyia pretén riure de les nostres pors i convertir al públic en còmplice de les gamberrades d’aquests personatges poc hàbils i gens discrets.
Per la seva banda, la companyia Xip Xap viatja a Vilafranca de Bonany perquè se senti ben fort el crit Drapaire! Amb 5 representacions de l’espectacle Rag & Bone, estrenat a la Fira de Titelles 2023, la cantarella ens portarà els records d’aquells personatges que passaven pels nostres carrers recollint draps, ampolles i cartrons. Amagueu les criatures que aquest… potser és en realitat l’home del sac!
La tercera companyia present a Mallorca, serà Zum Zum Teatre que presentarà dos produccions: la recent estrenada a FiraTàrrega 2023 Rhinos i El Testament; espectacle guardonat amb el Premi FETEN 2023 a la millor direcció, el Premi DRAC D’OR 2023 del Jurat de les Autonomies i el Premi DRAC D’OR 2023 a la millor dramatúrgia. Amb Rhinos, tres exemplars de rinoceronts ballaran al ritme de viu i deixa viure, no etiquetes i no perjudicis. Un espectacle que posa de manifest el paper de les etiquetes que ens categoritzen, la qual cosa es transforma en un prejudici i els prejudicis tenen tendència a convertir-se en actes discriminatoris. La imatge publicitària dels rinoceronts els ha donat una icona d’agressivitat que no respon a la seva veritable naturalesa, al contrari, són porucs, fugen del perill i de la presència humana. A través d’ells viurem què passa amb aquestes etiquetes.
El segon espectacle que presentarà la companyia lleidatana Zum Zum Teatre, El Testament, convida a l’espectador/a a l’obertura d’un peculiar testament en vida i vital. Per mitjà d’un gran moble de fusta que presideix l’escena, de joguines, calaixos, figures, trastos i objectes, donarem un tomb per la vida del personatge que es pregunta si realment cal morir-se per deixar alguna cosa en herència.
En darrer lloc el Centre de Titelles de Lleida, presenta la seva darrera producció, Es ven germà petit. A partir del conte d’Stefan Booner i Marja Meijer, presentaran una història divertida sobre l’arribada d’un nou fill a la família i la convivència entre germans. La Nina n’està ben tipa del seu germà petit. Quan va néixer era molt bo i mot bonic, però ara s’ha convertit en un petit monstre. Quan fa dibuixos, ell els hi estripa, quan fa figuretes de fang ell les hi trenca totes,… fins que la Nina pren una decisió: vendrà el seu germà petit. El vendrà?
De les 34 companyies que conformen la programació de la XXI Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, 4 són de Lleida, fet que posa de relleu la qualitat del teatre que es produeix en les nostres terres i que se’n fa ressò no sols a nivell estatal, sinó també a nivell internacional.
Un 12% de la programació està en mans de companyies lleidatanes, la qual cosa no fa més que posar de manifest el bon estat de salut del teatre a les nostres terres.