El president nord-americà, Donald Trump, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, van acordar ahir en una conversa telefònica que el camí cap a la pau començarà amb un alto el foc energètic i en infraestructures.
També començarà amb negociacions tècniques amb vista a la implementació d’un alto el foc marítim al Mar Negre, un alto el foc total i una pau permanent, segons el resum de la conversa difós per la Casa Blanca.
El president de Rússia, Vladímir Putin, va exigir, però, el cessament de l’ajuda militar estrangera a Ucraïna i del subministrament de dades d’intel·ligència a Kíev com a condició per a un arranjament pacífic, encara que va ordenar aturar durant 30 dies els atacs contra la infraestructura energètica del país veí.
Hores abans de la conversa, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va instar Rússia a adherir-se a la proposta de l’alto el foc feta pels Estats Units i acceptada ja per Ucraïna sense exigir res a canvi.
“Ucraïna està d’acord en un alto el foc de 30 dies. La bola ara és a la teulada de Rússia. Rússia també hauria d’acceptar això i sense condicions prèvies”, va dir Von der Leyen a Copenhaguen.
DEFENSA DE LA UE
Ursula von der Leyen va afirmar que la Unió Europea (UE) s’ha de rearmar i desenvolupar les capacitats militars necessàries perquè el 2030 compti amb una dissuasió en defensa “creïble”.
Precisament, la Cambra Baixa del Parlament d’Alemanya va aprovar ahir una reforma constitucional que permetrà un augment històric de la despesa en defensa per rearmar el país.
Amb 517 vots a favor i 207 en contra d’un total de 720 vots emesos -més dels dos terços de suport que necessitava la reforma-, el bloc conservador, socialdemòcrates i ecologistes van tirar endavant modificacions de la Llei Fonamental que inclouen l’exclusió del límit d’endeutament per a tota despesa militar que que superi l’1% del PIB, uns 43.000 milions d’euros.