Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Protegir la veritat en temps de guerra

ARTICLES - ZONA 2

“La primera víctima d’una guerra és la veritat”. El senador nord-americà Hiram Johnson va pronunciar aquesta frase durant la Primera Guerra Mundial. Atribueixen el seu origen al dramaturg grec Esquilo, que havia lluitat contra els perses i s’havia involucrat en el naixement de la democràcia d’Atenes. Durant la Segona Guerra Mundial, Winston Churchill va evolucionar la frase: “La veritat és tan preciosa que hauria de ser protegida per un guardaespatlles de les mentides”. En ple segle XXI, la veritat està amenaçada. Per les guerres i per Internet.

L’Institute for Economics and Peace va fer un estudi on explica que al 2024 hi havia 56 guerres actives amb 92 països implicats. I ja he alertat en altres articles de la batalla ideològica lliurada a xarxes. De fet, hi ha diversos moviments organitzats a diferents nivells que busquen erosionar les institucions tradicionals. En son víctimes els periodistes o, per posar altres exemples, els meteoròlegs. L’Agència Estatal de Meteorologia ha denunciat un campanya d’odi i desprestigi contra els professionals i només cal posar #AEMET a l’antiga Twitter per a comprovar que més del 25% dels missatges son insults.

Tornant a la premsa és interessant veure com Donald Trump ha arribat a la Casa Blanca i quin paper hi ha jugat Elon Musk. Ara hem entès per què es van gastar 44.000 milions d’euros per a comprar Twitter, per a convertir-se en president dels Estats Units a l’ombra. Tot i haver estat, històricament, els grans impulsors de la llibertat de premsa, els Estats Units han fet un pas més en el seu camí per a carregar-se periodistes congelant els fons econòmics destinats a l’Agència per a Mitjans Globals, de la que depenen, entre altres, la històrica Radio Liberty, que va destapar el desastre provocat per la central nuclear de Chernòbil quan les autoritats russes volien amagar la tragèdia.

Reporters Sense Fronteres ha denunciat aquesta setmana l’assassinat del periodista d’Al Jazeera Hossam Shabat. Tenia 23 anys i viatjava amb el seu cotxe quan un dron de l’exèrcit israelià el va matar a Gaza. En quinze mesos, Israel ha matat uns 200 periodistes, 43 dels quals van morir mentre estaven treballant, segons Reporters Sense Fronteres. Aquestes son algunes de les notícies d’aquests últims dies que ens han de posar en alerta perquè sense periodistes, la ciutadania no tindrà bona informació i sense informació no hi haurà llibertat.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12