Ametller Origen, que té un dels seus establiments a l’avinguda Prat de la Riba de Lleida, ha impulsat un projecte pioner que pretén servir-se de la Intel·ligència Artificial (IA) per a millorar la producció d’aliments com el gaspatxo, i que desenvolupa en col·laboració amb el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Segons va informar ahir dijous l’empresa en un comunicat, aquest projecte, que ha estat batejat com ‘AOSensor’, forma part del PERTE Agroalimentari AGROSMED, que va rebre més de nou milions d’euros. AOSensor té com a doble objectiu millorar la qualitat dels gaspatxos de la signatura i incorporar aquest tipus de tecnologia en el món agroindustrial.
Els investigadors de l’IRTA han analitzat més de 2.000 tomàquets i 300 pebrots, i han mesurat paràmetres fisicoquímics clau com l’acidesa, el pH, el color i la fermesa.
D’aquesta manera, amb les dades que es poden obtenir a través de sensors que alimenten un sistema pioner d’intel·ligència artificial desenvolupat per la UPC, en un futur es podran predir les propietats fisicoquímiques dels aliments i el punt òptim de maduració dels ingredients per a garantir la qualitat i l’homogeneïtat del producte.