L’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell han presentat aquest dijous el projecte ‘Urgell Objectiu 2030’, un pla estratègic d’àmbit comarcal que té per objectiu impulsar el desenvolupament econòmic local i la creació d’ocupació. Entre altres, el projecte assenyala que cal potenciar sectors com l’alimentació, la construcció, l’hàbitat i l’alimentació animal. El document surt de la diagnosi que, des de setembre de 2023, han dut a terme els equips tècnics d’ambdues administracions, amb el suport d’una consultora externa, a més de les contribucions d’una cinquantena d’agents econòmics de la comarca. En total, s’han analitzat 611 empreses que representen el 98% de la facturació i que donen feina al 87% dels urgellencs.
La presentació del projecte s’ha dut a terme aquest dijous al CEI Cal Trepat de Tàrrega davant d’una quarantena de persones vinculades a entitats i empreses. Durant l’acte, s’han detallat les principals línies d’actuació que es preveuen realitzar fins al 2030 per potenciar l’economia local i fomentar l’ocupació.
Es tracta de quatre eixos estratègics encaminats a impulsar el desenvolupament econòmic sostenible de la comarca de l’Urgell, mitjançant la millora de la competitivitat empresarial, la innovació en processos productius, la digitalització, la internacionalització i la valorització dels recursos existents.
El primer eix és la millora de la competitivitat empresarial a través de quatre projectes de col·laboració públic-privada, incloent el desenvolupament de plans d’acció per a les cadenes de valor del producte alimentari, la construcció, l’hàbitat i l’alimentació animal. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de l’Urgell, José Luis Marín, ha destacat que aquests quatre sectors aporten el 78% de la facturació comarcal i generen el 58% d’ocupació.
En un segon punt hi ha el foment del talent i l’ocupació de qualitat, amb iniciatives com un programa de captació i retenció de talent i una campanya de posicionament per destacar la qualitat de vida a l’Urgell. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha remarcat la necessitat d’afavorir la “retenció del talent”, ja que els empreses locals necessiten cobrir perfils “de tots els àmbits, des d’operaris fins a enginyers”.
Un altre eix és la descarbonització i sostenibilitat del teixit productiu, que es tradueix en projectes per promoure les comunitats energètiques empresarials i la valorització de biomassa i subproductes agrícoles.
En darrer lloc, hi ha la diversificació econòmica i impuls de l’emprenedoria, amb cinc projectes destinats a sectors emergents com el gastroturisme sostenible, la transformació digital, el comerç de futur i el desenvolupament del sector audiovisual.
611 empreses analitzades
Els equips tècnics de les àrees de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell, amb suport d’una consultora externa, han treballat en la part de diagnosis i redacció d’aquest document.
En total, s’han identificat 1.266 empreses a la comarca, de les quals se n’han analitzat 611 que representen el 98% de la facturació, uns 2.513 milions d’euros anuals, i que concentren el 87% de l’ocupació amb 7.483 llocs de treball.
Això ha permès detectar 15 cadenes de valor, entre les quals destaca en primer lloc el sector de l’alimentació i indústria auxiliar, seguit de la construcció, la logística, la mobilitat i l’hàbitat.
Aquest projecte ha estat cofinançat a través del programa de suport i acompanyament a la planificació estratègica 2023 del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i també per part de l’Ajuntament de Tàrrega.