Pacients amb Covid persistent de Lleida van denunciar aquest dissabte la situació “d’abandonament” que pateixen per part de les diferents institucions en els àmbits sanitari, laboral i social durant una acció de visibilització de la malaltia. Actualment, hi ha 750 persones a la demarcació de Lleida diagnosticades, segons dades del departament de Salut.
Agrupats sota l’associació Long Covid Lleida, van fer un crit d’alerta davant la falta de reconeixement mèdic de la malaltia, l’absència de protocols específics d’atenció i les dificultats per accedir a prestacions. Així mateix, els afectats van reclamar una unitat multidisciplinar al territori per garantir la seva atenció. L’acció reivindicativa es va dur a terme en el marc del dia internacional del Covid persistent en una carpa informativa a la plaça de la Catedral de la capital del Segrià.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir el Covid persistent com una malaltia l’any 2022. Malgrat això, pacients afectats asseguren estar “en terra de ningú” i han exposat en un manifest “situacions d’indignació” pel tracte rebut per part de les institucions sanitàries i la seguretat social.
Consideren que les revisions per incapacitat “sovint menystenen la gravetat dels símptomes” i que “molts afectats” estan obligats a reincorporar-se a la feina “sense estar en condicions”.
Per això, l’associació va alçar la veu per fer visible la realitat de les persones afectades amb un acte informatiu i lúdic. “No ens falta cap braç ni cap cama, però és com si d’un dia per l’altre et despertessis amb 40 anys més”, va explicar el president de l’entitat, Joan Juncosa. Durant el matí es va fer entrega de fulletons a la població i es va reservar un espai dedicat a activitats per als infants i una actuació.
“Els metges no saben el que tens i et van passant per especialistes que et tracten de manera diferent”, va assegurar Juncosa. Una de les reivindicacions del col·lectiu és habilitar unitats amb professionals de diferents disciplines arreu del territori. “Només n’hi ha a una a Barcelona amb una llista d’espera d’un any i mig. En necessitem una a cada demarcació com a mínim”, va explicar.