La 22a edició de Municipàlia i el 6è saló Innocàmping van tancar les portes ahir després de registrar uns 20.000 visitants i generar un impacte econòmic de 15 milions d’euros a la ciutat de Lleida i voltants.
La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, i el paer en cap, Fèlix Larrosa, van destacar durant l’acte de cloenda l’èxit d’aquesta fira, que es referma com a referent per a la transformació i la millora dels municipis. L’alcalde de Lleida va explicar que és un esdeveniment clau per al municipalisme per trobar solucions i eines per garantir un millor servei a la ciutadania, i més davant reptes molt actuals com són el canvi climàtic, la sequera o la digitalització.
Larrosa va agrair l’esforç que fan els pobles i les ciutats per avançar i va dir que cal treballar plegats, fer força i establir ponts per un horitzó comú. En aquest sentit, l’alcalde va insistir en la necessitat de reclamar un millor finançament per a les administracions locals, perquè els ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania.
Sobre Municipàlia, Larrosa va remarcar que la fira genera una gran activitat econòmica, que incideix en tots els sectors, i també per a la ciutat, pel que fa a les reserves d’allotjament i la restauració. L’alcalde va celebrar la bona acollida que han tingut les jornades i activitats paral·leles, per establir contactes i diàleg, i compartir coneixement i experiències.
La consellera de la Presidència va anunciar que el Govern preveu presentar el Projecte de llei de l’Estatut de municipis rurals a final d’aquest any per tal de donar llum verda a la tramitació legislativa del document. Va concretar que la normativa anirà adreçada als municipis de menys de 2.000 habitants.
L’Avantprojecte de llei preveu disposar d’un nou marc normatiu amb rang legal adaptat a les necessitats dels municipis rurals. En aquest sentit, Vilagrà va concretar que el Govern està treballant per fer realitat una normativa específica per als municipis de menys de 2.000 habitants i, amb una atenció més “especial”, pels pobles de menys de 500 habitants. La consellera també va recordar que la Generallitat està treballant en l’Avantprojecte de llei de governs locals i finançament, per tal d’establir un sistema de govern local, les seves competències i les seves modalitats d’exercici.
Segons el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, Lleida ha demostrat la seva força municipalista i ha qualificat aquesta cita firal com una eina perquè els ajuntaments puguin avançar i millorar els serveis a la ciutadania en els seus municipis i un punt per torbar informació i acompanyament.