Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Mor el científic Manuel Patarroyo, pare de la vacuna de la malària

El seu descobriment el va cedir l’any 1987 a l’OMS perquè fos de distribució gratuïta

FOTO_ EFE El científic colombià Manuel Patarroyo

ARTICLES - ZONA 2

El científic colombià Manuel Elkin Patarroyo, descobridor de la primera vacuna sintètica contra la malària, va morir ahir a casa seva a Bogotà, van confirmar a EFE fonts familiars.

Patarroyo, de 78 anys i guanyador del Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica del 1994, patia problemes de salut i ahir al matí “va morir a casa seva”, segons sembla una aturada cardiorespiratòria, va dir un dels seus familiars.

El científic, nascut el 3 de novembre de 1946 a la localitat d’Ataco, al departament del Tolima, era metge de la Universitat Nacional de Colòmbia, institució a la qual va estar vinculat durant tota la seva carrera com a investigador científic.

“Avui ha partit un gran científic colombià: Manuel Elkin Patarroyo. El seu llegat està representat, més que a la primera vacuna sintètica del món, en una generació d’investigadors a qui va inculcar el valor de construir país, generant coneixement. GRÀCIES!”, va escriure al seu compte de X la degana de Ciències de la Universitat Nacional, Gabriela Delgado.

Patarroyo va descobrir el 1987 la primera vacuna sintètica contra la malària, amb un rang de protecció d’un 40%, que va donar a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) perquè fos de distribució gratuïta com un regal a la humanitat.

Després d’aquest descobriment, Patarroyo va dedicar anys de treball a la Fundació Institut d’Immunologia de Colòmbia (Fidic), de la qual va ser director, a perfeccionar la vacuna ia ampliar el seu rang de protecció, així com a desenvolupar una fórmula mare per a diferents vacunes.

La Universitat Nacional va recordar ahir que Patarroyo va obtenir el seu títol de metge cirurgià en aquesta institució el 1971 i l’any següent “es va vincular com a professor exercint fins ara”. 

Patarroyo va ser guardonat el 1994 amb el Premi Robert Koch, el guardó científic més prestigiós d’Alemanya, i amb el Premi León Bernard, de l’OMS.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12