La sortida gastronòmic-cultural que va organitzar el Sindicat de Tarrés el passat diumenge va comptar amb un gran èxit de participació, ja que va aplegar 35 persones de diferents punts de la demarcació (les Garrigues, el Pla d’Urgell i el Segrià), de Tarragona i de Barcelona. Els participants van poder conèixer de primera mà diferents exemples de construccions fetes amb pedra seca i d’altres indrets d’interès, gràcies al guiatge de l’historiador local Ramon Maria Arbós.
La sortida es va desenvolupar al llarg de 3,5 quilòmetres visitant diferents punts del municipi com la Pedrera dels Costers Morers, una antiga pedrera on s’extreia pedra sorrenca o sauló per construir la major part de les cases del poble. També es va visitar un dels 61 forns de calç que hi ha inventariats al municipi, el Forn Nou, on Arbós va explicar que Tarrés aplega la concentració més gran de forns de tot Catalunya, el seu funcionament i el perquè de la seva desaparició el segle passat.
La Cabana de volta de la Bertolina del Pep París va ser un altre dels atractius de la ruta, un magnífic exemple de l’arquitectura popular feta amb pedra seca la segona meitat del segle XIX. Abans de finalitzar la caminada Ramon Maria Arbós va explicar als participants com abans els pagesos construïen marges a les seves finques per delimitar propietats, contenir la terra en els desnivells o protegir camins, i van visitar el marge de Fontfreda, construït amb pedres encaixades i travades sense cap mena de morter.
La ruta va finalitzar als safaretjos de Tarrés i tot seguit els participants van gaudir de la gastronomia més típica de les Garrigues al Bufet Garriguenc del Sindicat, amb olis de la DO Garrigues i de molins privats, vins de la DO Costers del Segre, formatges, embotits, plats i postres tradicionals de la comarca.
Òscar Balsells, gestor del Sindicat i promotor de la iniciativa, ha confirmat que “l’èxit de convocatòria d’aquesta primera sortida ens ha animat a preparar-ne una altra que anunciarem pròximament”. I ha afegit que “Tarrés té un potencial turístic molt interessant que cal donar a conèixer, perquè disposa d’un patrimoni arquitectònic (pedra seca, cabanes de volta, forns de calç…), natural, esportiu i gastronòmic que paga la pena descobrir”.
Aquesta primera sortida gastronòmic-cultural organitzada pel Sindicat de Tarrés s’emmarca dins de l’any de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.