Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Més de 220 persones grans de Lleida se senten menys soles i més connectades gràcies a “Voces en red”

Uneix la tecnologia humanitària i el voluntariat com a eixos vertebradors per crear connexions i generar escolta

La iniciativa, fruit de la col·laboració entre la Creu Roja Espanyola i Fundació Amancio Ortega, pretén que les persones més grans de 65 anys puguin afrontar la solitud no desitjada, l'aïllament social i la bretxa digital

ARTICLES - ZONA 2

La soledat no desitjada és un dels grans reptes a què s’enfronta la societat actual. Es tracta d’una solitud que “dol” i està provocada per la manca de relació amb altres persones i la manca de vinculació amb l’entorn comunitari. Aquest tipus de soledat no escollida pot arribar en qualsevol moment i no té ni edat ni gènere, encara que afecta especialment les persones grans.

Per fer front a aquesta problemàtica, la Creu Roja desenvolupa des de 2023 ‘Voces en Red’ (‘Veus en Xarxa’), gràcies a la col·laboració de la Fundació Amancio Ortega, afrontant el gran repte social de pal·liar la solitud no desitjada. Des d’aleshores ja ha donat resposta a prop de 13.000 persones grans (més del 83% dones) a tot l’estat, amb les quals ha fet més de 134.000 activitats gràcies a la implicació de 2.400 persones voluntàries.

A Lleida, des que es va posar en marxa el projecte, s’han instal.lat 153 dispositius de veu, que donen cobertura a 225 persones grans de Lleida ciutat, Almacelles, La Noguera i el Pla d’Urgell. Aquest projecte és possible gràcies a la col.laboració de 49 voluntaris i voluntàries.

La xifra total de persones beneficiàries arreu de Catalunya d’aquest projecte són 870 persones grans i 160 voluntaris i voluntàries. Concretament, a la demarcació de Barcelona hi participen 373 persones grans i 86 voluntaris; a Tarragona, 146 persones grans i 15 voluntaris, i a Girona, 126 persones i 10 voluntaris.

‘Voces en Red’ té com a objectiu principal acostar les persones grans als seus entorns socials més propers, com familiars i amistats, i afavorir-ne la integració i participació activa en la societat. A través de l’ús de dispositius de veu, aquestes persones poden interactuar fàcilment amb els seus éssers estimats i mantenir-se connectades amb el món que les envolta, de manera senzilla i accessible.

Tecnologia al servei de les persones

Aquesta innovació social busca millorar la qualitat de vida de les persones grans, combinant el voluntariat i l’ús d’assistents de veu, una tecnologia nova de fàcil ús que es pot activar mitjançant ordres de veu, fet que facilita les interaccions de manera natural i còmoda. A més, permet fer videotrucades amb familiars i amics, cosa que ajuda a crear connexions significatives malgrat la distància.

Els assistents de veu, a més, ofereixen una àmplia varietat d’opcions interessants que enriqueixen tant el coneixement com el lleure, incorporant aplicacions, jocs, possibilitat d’escoltar música, conèixer curiositats i accedir a dades culturals, entre d’altres funcionalitats. Aquestes eines converteixen la tecnologia en una aliada per al benestar i la diversió de la gent gran i promouen un entorn més dinàmic i enriquidor.

El voluntariat, referent d’escolta i de companyia

Tot i que la tecnologia és un factor fonamental en aquesta iniciativa, el que és veritablement diferenciador és el component humà que la Creu Roja incorpora a través de la seva xarxa de persones voluntàries. La tasca del voluntariat és essencial en la implementació de ‘Voces en Red’, ja que el seu acompanyament i proximitat proporcionen un valor afegit a la interacció digital.

I és que el voluntariat no només facilita l’aprenentatge de la gent gran perquè pugui utilitzar els assistents de veu, sinó que crea una xarxa de suport emocional i social i facilita el contacte amb els éssers estimats. A més, esdevé un referent d’escolta i companyia, millora el benestar de la gent gran i enforteix el sentit de solidaritat i cooperació en la comunitat.

A través de ‘Voces en Red’, la Creu Roja i la Fundació Amancio Ortega reafirmen el seu compromís amb la lluita contra l’exclusió social, el foment de la inclusió digital, l’atenció personalitzada i la millora del benestar de la gent gran i, sobretot, l’enfortiment de les connexions socials significatives entre les persones, més enllà de les distàncies i de la tecnologia, amb l’objectiu d’arribar a més de 26.000 persones i la utilització de 20.000 dispositius de veu.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)