Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Menàrguens vol “recuperar el patrimoni” que s’havia perdut

L’Associació Cultural ja ha retornat els Nans i el ball rodó al poble i vol impulsar la figura de la “bruixa” Francina Redorta

Imatge dels Nans el dia de la seva estrena / FOTO: Associació Cultural Menàrguens

ARTICLES - ZONA 2

Van passar 42 anys des que els Nans de Menàrguens apareguessin a les festes del municipi. Aquest passat 19 de maig, però, Jan Castells, un menarguí de 17 anys es va encarregar de retornar aquest element tradicional al poble de la Noguera. Així doncs, en honor a les festes de la Mare del Roser, que antigament se celebraven a Menàrguens el tercer diumenge de maig, l’Associació Cultural, presidida pel Jan, van mostrar a tots els menarguins i menarguines un element tan identitari de la cultura catalana.

En Peret i la Roser van ser els nans amb els quals la gent va poder gaudir de l’antiga festivitat. Els noms van ser escollits pel patró del poble: Sant Pere Màrtir, i per la citada Mare del Roser, antiga patrona de Menàrguens. “El poble estava molt quiet culturalment i s’havia acostumat a viure a un poble apagat”, declarava en Jan respecte a per què els Nans eren importants per al poble. “Hem de recuperar el patrimoni cultural que tenim”, va continuar dient.

Pel que feia al motiu de l’elecció del Peret i la Roser i pel disseny, va afirmar que els volien “situar als anys 20”, segons en Jan, el “punt àlgid de Menàrguens”, pel que fa a la cultura. Ara bé, el mateix 19 de maig també es va recuperar el ball rodó de la mà de l’Associació de Dones del poble. El president de l’Associació Cultural deia que pretenien mantenir aquest acte de forma anual, per continuar amb el ritual del dia de la Mare del Roser. “La gent estava plena d’orgull, aplaudint i molta s’ha involucrat en el projecte. Igual que l’Ajuntament, el qual estava contentíssim amb la proposta de la recuperació dels Nans”, afirmava satisfet el jove “amant” de la cultura popular catalana.

El gran projecte, però, de l’Associació Cultural per al futur és “rememorar” la figura de Francina Redorta, l’única “bruixa” catalana de la qual es té representació del dia de la seva execució. “És una dona molt oblidada i creiem que és prou important per a Menàrguens”. Una passa més per a retornar el “patrimoni perdut” menarguí.

Representació de l’execució de Francina Redorta / FOTO: Museu d’Història de Catalunya

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8