Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

L’Olivera de Vallbona de les Monges es recupera de la sequera i preveu collir 185.000 quilos de raïm durant la verema

La collita s'ha avançat uns 15 dies per les onades de calor i el celler parla d'una producció "raonable"

ACN_ Verema a l'Olivera

ARTICLES - ZONA 2

La Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges (Urgell) espera una verema “raonable” de 185.000 quilos de raïm de bona qualitat i “sanitat excel·lent”. D’aquesta manera, el celler recupera part de la producció i preveu entrar un 10% més de raïm, després de tres anys marcats per una sequera que ha deixat efectes que encara són visibles a les vinyes, on els ceps que es veremen conviuen amb d’altres que no han superat la falta persistent d’aigua. La verema va començar el 19 d’agost, una data que enguany s’ha avançat uns 15 dies respecte del calendari habitual per les onades de calor de l’estiu, i durarà entre 5 i 6 setmanes, fins a finals de mes. Hi participen unes 35 persones, entre les quals hi ha persones amb risc d’exclusió social.

L’Olivera preveu entrar un 10% més de raïm al celler i arribar als 185.000 quilos, dels quals 145.000 kg es destinaran a vins blancs i 40.000 kg a vins negres. Segons ha explicat el vicepresident de la cooperativa, Pau Moragas, les pluges de la tardor i la primavera han fet que les plantes hagin pogut “recuperar el seu cicle normal”, fet que s’ha traduït amb unes produccions “raonables”. La part negativa que s’han trobat és la mortalitat d’alguns ceps a causa de la sequera que ha marcat les tres darreres campanyes.

Verema amb valor social

Una de les característiques de la verema de L’Olivera és que es fa de forma manual. El vicepresident del celler defensa els avantatges d’aquesta collita a mà, que considera més respectuosa amb el territori i el treball del viticultor. “Fa que no s’oxidi el raïm i que aquest arribi al celler en condicions ideals per fer vins singulars”, ha dit Moragas.

Un altre aspecte distintiu de la campanya i de la cooperativa és la seva vocació social per afavorir la inclusió de persones en risc. Enguany hi participen unes 35 persones. “Des del principi hem cregut en el treball manual com a eina potent d’inclusió social”, ha assenyalat Moragas.

A banda, L’Olivera ha acollit estudiants de la Universitat República l’Uruguai de Montevideo i de la Universitat Chapingo de Mèxic per mostrar-los la campanya de la verema.

La previsió del celler és que la campanya s’allargui unes 5 o 6 setmanes. Ha començat amb les varietats blanques com el Macabeu, es continuarà amb els escumosos i culminarà amb els vins negres i dolços.

Viabilitat dels camps de secà

Pràcticament, la totalitat de les finques de L’Olivera es troben en zones de secà de la vall del Corb. En un context climàtic en què es preveuen sequeres més recurrents, aquesta dependència total de la pluja posa el celler en una situació de vulnerabilitat.

Davant d’això, Moragas creu que l’única sortida que hi ha perquè projectes com el de L’Olivera siguin viables en un futur és fer aliments “d’alt valor afegit” reconeguts per la ciutadania. “Valors com la lluita contra el foc, la creació de paisatges singulars o la creació d’ocupació amb impacte social. Només serem viables si la societat escull aquests aliments pels seus valors”, ha expressat.

A banda, la cooperativa fa temps que realitza assajos amb cobertes vegetals i d’introducció de varietats recuperades persistents a la sequera, com el Trobat, per mirar de garantir la sostenibilitat de l’agricultura de secà.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8