Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

L’oli d’oliva verge extra de dues cooperatives de Ponent és triat entre els millors del món

L’Olivera i La Cooperativa La Granadella han aconseguit més de 90 punts a la Guia EVOOLEUM, situant-se en el top vint d’olis de producció limitada i en el top cent dels millors olis del món

ARTICLES - ZONA 2

Els olis de dues cooperatives catalanes, L’Olivera de Vallbona de les Monges i La Cooperativa La Granadella, del municipi homònim, han estat escollits com uns dels millors olis d’oliva verge extra d’arbequina catalans del món als premis EVOOLEUM.

L’Oli de Finques de L’Olivera ha estat reconegut com un dels vint millors olis d’oliva verge extra de producció limitada del món. Amb 94 punts, és l’oli català verge extra que ha rebut millor puntuació. Per l’altra, la Cooperativa La Granadella ha situat dos dels seus olis d’oliva verge extra Degustus d’arbequina entre els cent millors del món: el Degustus Ecològic amb 90 punts i el Degustus Selecció Especial amb 92 punts, que ha estat destacat com el millor de la varietat arbequina.

En aquest context, les dues cooperatives han viatjat a Madrid a la Gala EVOOLEUM per recollir els premis i donar a conèixer el producte i el model cooperatiu que tiren endavant. La seva presència conjunta respon a les línies de col·laboració que mantenen, així com al fet de compartir valors.

Els premis EVOOLEUM, organitzats per Mercacei i la guia EVOOLEUM, s’han posicionat com un dels concursos internacionals de referència en l’àmbit de l’OOVE (oli d’oliva verge extra), amb un jurat format per tastadors professionals de prestigi internacional que valoren la qualitat organolèptica de centenars d’olis procedents de tot el món.

Un 2025 amb un pronòstic favorable per l’oli d’oliva verge extra de Ponent

Aquest mes de novembre, un cop més, L’Olivera i la Granadella han iniciat la nova campanya de l’oliva amb dades positives pel que fa a superfície conreada i volum de producció. “L’oliva es troba en el punt òptim de maduració, això suposa un rendiment més elevat de contingut de greix, el que es tradueix en l’obtenció de més oli per oliva”, a més, “la collita d’enguany també destaca pel bon estat fitosanitari de les olives, cosa que ens permet aconseguir olis d’alta qualitat”, explica el president de la Cooperativa La Granadella, Ramon Barrull.

Per una banda, L’Olivera gestiona 18 hectàrees de secà a Vallbona de les Monges, el nucli històric de l’activitat agrícola de la cooperativa. A més, treballa 4 hectàrees a Can Calopa (Collserola), algunes de les quals en fase de recuperació gràcies al conveni amb la Fundació Catalunya La Pedrera, que permet impulsar la gestió social i sostenible de la finca municipal. Pel que fa a la collita, les previsions d’enguany situen la producció pròpia de Vallbona entre 15.000 i 20.000 kg d’olives, mentre que a Can Calopa es calcula una entrada d’entre 3.000 i 5.000 kg. Per completar la campanya i garantir l’elaboració dels seus olis ecològics, L’Olivera adquirirà també 30.000–40.000 kg d’olives eco de proveïdors de confiança.

A més, durant aquesta temporada s’ha millorat la maquinària del molí de Vallbona de les Monges per rebre, netejar millor les olives i elaborar olis d’alta expressió. “Durant el 2024, vam elaborar el millor oli d’oliva verge extra de Catalunya i un dels millors olis d’arbequina del món, l’Oli de Finques, continuem treballant per garantir un producte de qualitat singular fet amb processos sostenibles”, destaca el responsable de producció, Pau Moragas.

Per l’altra banda, els socis i sòcies de la Cooperativa La Granadella, uns 200 aproximadament, cultiven 1.200 hectàrees d’olivera de secà i reg. Es preveu una collita de fins a 5.000.000 kg d’olives, que suposarà un augment de la producció de kg d’oli respecte a l’any anterior. Les condicions climàtiques del municipi, juntament amb l’altitud a la qual se situa, superior als 500 metres, donen als seus olis un caràcter i una identitat propis.

L’any 2023, la cooperativa granadellenca va estrenar un nou molí amb unes instal·lacions de 2.300 m² per elaborar el seu oli. El nou molí pot arribar a “molturar” fins a 200 tones diàries d’olives, fet que suposa un augment de la capacitat productiva, que fins ara era de 90 tones diàries. Cal destacar que amb aquesta nova maquinària el temps entre l’arribada de les olives i l’obtenció de l’oli s’ha reduït en 4 o 5 hores. D’aquesta manera, el producte resultant és de més qualitat i manté tots els aromes i propietats de l’oliva.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8