L’oli d’oliva s’ha situat al capdavant dels aliments que més s’han encarit en l’últim any, després d’augmentar el seu preu un 52,5% anual a l’agost, seguit del sucre, que s’embeni un 42,5% més car.
Les últimes dades desagregades de l’Índex de Preus de Consum (IPC), difosos aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), mostren la tendència alcista de l’oli d’oliva, en contraposició amb els altres olis comestibles, que s’han abaratit el 33,9% en l’últim any.
L’escassa collita de la campanya actual, que ha caigut a la meitat respecte a l’anterior recollida per efecte de la sequera, i les males perspectives per a la pròxima expliquen la pujada del preu en origen de l’oli d’oliva, amb el verge extra per sobre dels 8 euros per litre, mentre que en els supermercats ja supera els 10 euros.
Només en un mes, entre juliol i agost, l’oli d’oliva es va encarir el 8,7%, més que cap altre aliment, i en els vuit primers mesos de l’any acumula una pujada del 25,9%.
Per contra, els altres olis comestibles han experimentat unes caigudes del 3,4% respecte a juliol i del 26,6% entre gener i agost en comparació amb el mateix període de 2022, en línia amb l’evolució dels preus internacionals.
Superat l’efecte de la guerra a Ucraïna, els preus mundials d’olis vegetals com el gira-sol han baixat en l’últim mes per l’abundància de subministraments dels principals exportadors, la qual cosa ha afluixat les tensions, segons l’Organització de l’ONU per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).
A Espanya, la incògnita de quant plourà en la pròxima campanya que comença a l’octubre manté disparat el preu de l’oli d’oliva i el sector productor atribueix la situació a l’escassetat de producte.
Després de l’oli d’oliva, l’aliment que més s’ha encarit des d’agost de 2022 ha estat el sucre (+42,5%), si bé la seva cotització no va variar en l’últim mes i a penes ha acumulat una pujada del 2,7% entre gener i agost.
Espanya és deficitària en sucre i, a més, la producció de bleda-rave d’enguany es veurà compromesa per la sequera i les escasses reserves hídriques.
També influeix el context internacional, amb els preus del sucre a l’alça enmig de la preocupació per l’impacte que pot tenir el fenomen del Nen en les perspectives mundials de producció, entre altres factors.
L’arròs ha estat un altre dels aliments que més han pujat de preu en l’últim any (+21,6%), si bé no va experimentar canvis respecte a juliol, i va tenir un increment del 8,1% en la seva cotització en els vuit primers mesos de l’any.
A la pèrdua de collita a Espanya per la falta d’aigua se sumen les tensions comercials en el comerç mundial, després que l’Índia prohibís al juliol l’exportació d’arròs per a controlar els preus domèstics.