L’Observatori contra l’LGTBI-fòbia (OCL) ha registrat durant el primer trimestre d’aquest 2025 un increment de prop del 15% de les incidències per transfòbia respecte el mateix període del 2024. Durant aquest primer trimestre, l’OCL ha registrat un total 65 incidències, 26 de les quals, el 40%, per transfòbia, cosa que suposa un increment del 14,7% respecte el primer trimestre del 2024. De fet, els transsexuals van ser el col·lectiu més afectat per discriminacions contra l’orientació sexual i la identitat de gènere, seguit dels gais, amb el 31%. Entre el col·lectiu transsexual, el més afectat van ser les dones transsexuals, amb 15 incidències, i vuit incidències van ser contra tot el col·lectiu, com piulades transfòbiques.
Les dades les ha fet públiques aquest dijous a la tarda l’OCL pocs dies abans del Dia de la Visibilitat Trans, que se celebra el pròxim dilluns 31 de març. A més, l’OCL dona suport a la manifestació estatal contra la transfòbia que es farà aquest divendres a la plaça Pedro Zerolo de Madrid.
L’Observatori també identifica les discriminacions segons el seu origen, que es refereix a les discriminacions percebudes per la víctima, que no ha de coincidir necessàriament amb el col·lectiu amb el qual la persona s’identifica. Així, per exemple, pot ser que l’origen de la discriminació no sigui la gaifòbia, però la persona percebi que la discriminació té a veure amb la seva condició sexual. De fet, la gaifòbia és l’origen més freqüent, amb 33 dels 65 casos, seguit de la transfòbia, amb 25 casos.
Per territoris, la demarcació de Barcelona va ser la que va registrar més incidències, 48, el 74% del total, 32 de les quals van ser a la capital. Onze de les discriminacions van ser no presencials.
L’àmbit més freqüent de discriminació és la via pública, amb 15 casos, seguit del laboral, amb 11, internet o les xarxes socials, amb 9, i el nucli de convivència, amb 7. L’oci nocturn i l’àmbit institucional, amb quatre casos cadascun, o l’habitatge, amb 3, són altres àmbits afectats.
Per tipus de discriminació, la més freqüent és el discurs d’odi o l’exaltació de l’odi, amb 20 casos, el 31% del total, seguit de l’assetjament, amb 14 casos, l’agressió física, amb 10 casos, l’agressió verbal, amb 9, el tracte inadequat, amb 8, o les amenaces, amb 4.
Amb totes aquestes dades, l’OCL constata que la majoria d’incidències per transfòbia són discursos d’odi, que tenen lloc en espais públics, com missatges transfòbics escrits a una estació d’autobús o penjada de cartells transexcloents per la manifestació del Dia Internacional de la Dona (8-M).
Aquests discursos també s’han detectat a espais virtuals, sobretot a les xarxes socials, però també a mitjans de comunicació com articles sobre competències esportives amb discurs transfòbic i la negació de les identitats trans en programes de la televisió.
Així mateix, també s’han registrat incidències en l’àmbit institucional, com la convocatòria d’una xerrada amb discurs transfòbic en espais públics amb la col·laboració de la institució i tractes inadequats en els tràmits de canvi de sexe registral i de nom en espais com el Centres d’Atenció Primària (CAP) i el registre civil.
Pel que fa a les incidències patides per persones físiques del col·lectiu trans, la majoria són dones trans, i tenen en lloc en àmbits com el laboral, l’oci nocturn i el nucli de convivència. Cal destacar la interseccionalitat present en algunes de les persones usuàries com el sensellarisme, la irregularitat administrativa i el treball sexual.