Una de cada 100 persones pateix celiaquia als països occidentals. És una malaltia crònica que impedeix la correcta digestió del gluten, afectant les vellositats de l’intestí prim. Amb una proporció tan alta de persones celíaques, la facilitat per poder menjar fora i trobar locals amb varietat de productes sense gluten hauria de ser ‘freqüent’, la situació real, però, demostra que es tracta d’una assignatura pendent. Només hi ha quatre restaurants a Lleida que l’Associació de Celíacs de Catalunya hagi acreditat. Es tracta de tres restaurants pertanyents a una cadena i un ‘independent’ a Lleida ciutat.
En concret, són dos restaurants de la franquícia La Tagliatella (lleidatana) i un del Viena, i el local Abbiocco Brunch, a l’avinguda de Sant Ruf. “Molta gent ens diu ‘sort que existiu’”, va explicar a l’ACN la propietària i xef, Marina Alió, que va afegir “creiem que és important que hi hagi locals com aquest perquè la gent que tingui qualsevol intolerància o dificultat alimentària pugui venir tranquil·la”.
Una crítica d’algunes persones és que els productes sense gluten són ‘insípids’. Alió va rebutjar precisament aquesta afirmació i va dir que més d’un cop han hagut de convèncer els clients que el plat que s’estaven menjant no contenia gluten, ja que “no notaven cap diferència pel que fa al gust”.
Per als celíacs, “menjar sense gluten no és un capritx”, va remarcar la doctora Susan Judas, metgessa de família i experta en microbiota. Davant d’aquest fet, troba “normal” que els celíacs vagin “amb peus de plom” quan volen sortir a menjar fora de casa pel temor que els productes sense gluten puguin entrar en contacte amb d’altres que en contenen. La seva recomanació és que els celíacs escullin locals acreditats, com els quatre de Lleida.
Segons l’Associació de Celíacs de Catalunya, el 75% dels pacients no estan diagnosticats i a Catalunya es tarda una mitjana de set anys en diagnosticar a un adult. Una situació que pot complicar el dia a dia de molts possibles celíacs que podrien continuar consumint gluten.















