L’índex d’igualtat de gènere (IIG) a Catalunya va millorar en dues dècimes el 2022 i va arribar als 76,7 punts sobre 100 –que representa la igualtat total–, segons Idescat. El nivell del país en aquest índex sempre ha estat superior al de la mitjana de la UE des del 2015, i en l’última actualització continua la dinàmica, de 5,7 punts de diferència. Catalunya se situa just en la mitjana espanyola, que també ha anat a l’alça. Els resultats es basen en 31 indicadors, estructurats en sis àmbits, entre els quals destaca la salut, on s’observa més equilibri (88,1 punts). Els diners i el poder (83,3 i 81,3 punts, respectivament) la segueixen, i a la cua d’igualtat es troben el temps (75,7), el treball (75) i el coneixement (66,4).
La meitat d’àmbits creixen respecte al 2021. És el cas de les dimensions dels diners i el poder, que incrementen la igualtat en dos i mig, i mig punt, respectivament, i també del coneixement, que experimenta un lleuger creixement de tres dècimes, malgrat continuar a la cua. Pel que fa a la salut, retrocedeix un punt i mig, que se suma al mig punt que ja va caure l’any anterior. Els àmbits del temps i del treball també reculen lleugerament.
El país supera la mitjana de la UE –amb dades de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere–, que se situa en els 71 punts, i que ha crescut més que Catalunya en l’últim any. En comparació amb els 27 països del club comunitari, Catalunya se situaria quarta, només per darrere de Suècia (82), Holanda (78,8) i Dinamarca (78,8) i empatada amb Espanya.
Per àmbits, les dades d’Idescat reflecteixen una diferència significativa en l’àmbit del poder, de vint punts en favor de Catalunya. L’índex sobretot destaca el poder polític de les dones al país, la subdimensió on hi ha més igualtat (93,1 punts sobre 100). En la gestió del temps, la distància és d’uns set punts, mentre que en el camp del coneixement és de dos. En el treball, els diners i la salut, els nivells són molt similars, amb lleuger avantatge comunitari en els darrers dos.
Respecte a la mitjana espanyola, Catalunya està per sobre en conciliació del temps –sobretot en activitats socials– i en diners –és a dir, recursos financers i situació econòmica–, però es col·loca una mica per sota en poder i treball, i a aproximadament tres punts en coneixement i salut.
L’índex permet veure que la bretxa entre homes i dones ha anat tendint a la reducció al llarg dels anys, ja que la puntuació general era de 59,5 punts el 2005, i el 2022 havia saltat 17 punts, un augment més ràpid que tant a Espanya (14 punts) com a la UE (8 punts).
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Sònia Guerra López, ha valorat positivament que Catalunya es mantingui en una posició alta dintre de la Unió Europea, tot i que ha subratllat que “en un any només s’ha avançat una dècima, el que mostra que el ritme de millora en igualtat és molt lent”.