L’Institut Català de la Salut (ICS) ha creat un joc formatiu de taula adreçat als professionals sanitaris per ajudar-los a detectar possibles casos de maltractaments de dones. Aquest dilluns s’ha començat a testar entre metges del servei d’Urgències de l’Hospital de Bellvitge, i es preveu ampliar-ho a altres centres i les especialitats de Ginecologia, Obstetrícia, Salut Mental, Psiquiatria i Traumatologia. D’entrada s’han creat 275 unitats d’aquesta primera edició del joc, que situa el professional davant relats i situacions diferents, i d’on han de descartar aquelles que es considera que no encaixen amb el perfil de víctima de violència masclista. L’objectiu és generar debat sobre prejudicis i evidències.
El joc rep el nom d”Una mirada atenta’, i es basa en casos reals de dones que s’han adreçat al servei d’Urgències dels hospitals catalans, com ara una de 75 anys amb una dosi d’antidepressius, una de 17 molt nerviosa o una de 33 amb un signat quatre mesos després d’haver tingut una criatura. Davant d’aquests perfils, els sanitaris han de debatre i descartar d’entrada aquells casos que consideren que no encaixen amb el perfil de dona que ha patit algun tipus d’agressió de caràcter masclista.
En una segona ronda, es donen més pistes de les dones que resten sobre la taula com a possibles víctimes, i finalment s’escullen quines creuen que ho són. Al final, a través d’un codi QR, es revela quin és el resultat del joc, amb les persones que realment han estat objecte d’agressions en l’àmbit familiar.
Tot plegat es desenvolupa en format de joc de taula, amb les explicacions que un total de sis dones donen sobre motius pels quals han anat al servei d’Urgències. També es vol posar la lupa sobre com actuen, tant elles com els seus acompanyants.
Així, s’analitza si obliden dades rellevants, si se les veu dubtar abans de respondre, si estan nervioses, o fins i tot si l’acompanyant mostra o no preocupació pel seu estat de salut, entre d’altres. La dinàmica busca que els equips que hi participen reflexionin sobre les diferents explicacions i com això influeix en la idea final que es té de cada cas.
“És important millorar en la detecció, perquè és molt fàcil veure un cop o una fractura, però hi ha violències invisibilitzades”, apunta la responsable d’Igualtat de l’ICS, Vanessa García Chousa. És per això que la finalitat del joc vol posar èmfasi en la necessitat “d’empatitzar amb la persona”, afegeix, tot destacant que d’aquesta manera es poden veure coses que a priori poden passar per alt a un professional sanitari.
“Hi ha aspectes més psicològics, com trastorns depressius o ansietat, que tenen relació amb el maltractament en el domicili, o també que sigui una persona que va sovint per ser atesa a Urgències”, afegeix Toni Haro, treballador d’aquest servei a l’Hospital de Bellvitge i que aquest dilluns ha participat en una de les sessions gamificades al centre. Per tot plegat, es preveu estendre de manera progressiva a la resta d’hospitals del sistema sanitari públic.