La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i a l’Hospital Comarcal del Pallars, tots dos gestionats per Gestió de Serveis Sanitaris, començarà durant les properes setmanes, amb l’objectiu de contribuir a la sostenibilitat mediambiental. La instal·lació ha estat adjudicada aquest dimecres a l’empresa Jorfe Instal·lacions per un import de gairebé 225.000 euros i en els propers dies es formalitzarà el contracte.
El Departament de Salut està totalment compromès amb la iniciativa del Govern d’instal·lar energies renovables i disminuir consums i, per això, aposta per la sostenibilitat mediambiental i per les energies fotovoltaiques al voltant del sistema de salut.
Actualment a la Regió Sanitària Lleida disposen de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum els centres d’atenció primària (CAP) d’Artesa de Segre i Cervera i està previst que arribin a una vintena de CAP més. En una primera fase es preveu instal·lar-ne als CAP Eixample, Bordeta-Magraners, Balàfia-Pardinyes-Secà de Sant Pere, Primer de Maig i Rambla Ferran de Lleida, així com als CAP Tàrrega, Alcarràs, Bellpuig, Agramunt i La Granadella.
Més endavant arribaran al CUAP Prat de la Riba, els CAP Cappont i Onze de Setembre de Lleida, el CAP les Borges Blanques, Almacelles, Seròs i Balaguer. També està previst que ja n’incorpori el futur CUAP de Mollerussa. Una fase posterior es planteja per als hospitals de l’ICS, entre ells l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.
A més, l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida compta també des del gener d’aquest any amb plaques fotovoltaiques. En total són 384 mòduls solars que aporten el 31% de l’energia que consumeix el centre.
Aquest conjunt de mesures s’emmarquen amb la política del Govern d’integrar tota la infraestructura pública de generació renovable i unificar-ne la gestió. La instal·lació de les plaques solars contribueix a la seguretat i la garantia de subministrament, redueix el consum de combustibles fòssils i la dependència energètica amb l’exterior. Alhora, aquesta instal·lació ajuda a complir els objectius de Catalunya i de la Unió Europea en matèria d’energies renovables, amb un cost inferior a altres mecanismes. També contribueix a la descarbonització i a la millora de la qualitat de l’aire i comporta un estalvi energètic i econòmic.