L’Hospital de Cartró i el Museu Hidroelèctric de Capdella, al Pallars Jussà, s’han convertit en galeries d’art contemporani per acollir la mostra de l’escultor David Bestué. Es tracta d’una intervenció titulada ‘La llum’ dins del cicle ‘Passat i present’ del departament de Cultura. L’artista ha omplert les estances de l’hospital d’escultures fetes amb sucre, paper i pètals de flors secs recollits a la Vall Fosca. Bestué ha reconegut que “ha sigut un repte molt gran, exposar en un lloc tan especial” com l’Hospital de Cartró, un edifici únic a Europa construït l’any 1912 amb cartró i fusta per atendre els ferits de les obres de la central de Capdella. Es va aixecar amb caràcter efímer, però ha perdurat fins a l’actualitat.
Incorporant pètals a les escultures, l’escultor ha volgut generar una transició entre l’interior i l’exterior de la construcció. L’elecció de fer verges per part de l’artista respon a “un context encara amb unes tradicions iconogràfiques religioses molt fortes i com això d’alguna manera es va com diluent amb la modernitat”.
Bestué ha explicat que a l’hora de fer les escultures ha tingut molt en compte el públic de la Vall Fosca i ha volgut que les peces tinguessin una relació “molt directa amb l’entorn” i que els visitants “les entenguin com a pròpies”. La mostra inspirada en la Vall Fosca i la seva història es podrà veure fins al 12 d’octubre.
El cicle ‘Passat i present’
El crític d’art i comissari de l’exposició, Frederic Montornès, ha parlat del cicle ‘Passat i present’ i ha explicat que consisteix bàsicament a convidar artistes contemporanis a interpretar, llegir, observar i analitzar el patrimoni i a partir d’aquí crear una obra nova des de la perspectiva dels artistes contemporanis.
Es tracta d’un projecte d’intervencions artístiques en espais i monuments patrimonials de Catalunya. La primera edició es va celebrar l’any 2022 i aquesta segona edició compta amb la participació de vuit artistes amb intervencions en vuit espais patrimonials: Ignasi Aballí, al Vinseum; Manolo Laguillo, a la Casa Bloc; Mar Arza, al Castell Monestir d’Escornalbou; Patricia Dauder, al Museu de la Noguera; Paula Bruna, al Museu del Ter; Cabosanroque, al castell de Miravet; David Bestué, al Museu Hidroelèctric de Capdella; i Mariona Moncunill, al Museu de la Garrotxa.
Montornès ha narrat que un dels objectius del cicle “és dur l’art contemporani en aquells espais o en aquells indrets, bé siguin monuments o bé siguin museus, que cap d’ells són d’art contemporani”. Es vol que la gent que visita aquests espais, de cop i volta es trobin amb un seguit d’intervencions d’art contemporani. Per Montornès “potser és la manera d’entrar d’una manera natural i quasi involuntària en l’àmbit de l’art contemporani”.
Hospital de Cartró
L’Hospital de Cartró es va construir l’any 1912 per atendre els ferits de les obres de la central de Capdella. Es va aixecar amb caràcter efímer, però ha perdurat fins a l’actualitat. L’Hospital de Cartró és obra de l’empresa alemanya Christoph & Unmack, que va ser un referent en la construcció d’edificis prefabricats a principis del segle XX. L’hospital té una ala destinada a l’atenció de malalts i l’altra a cirurgia. L’edifici està format per un entramat de fusta, i uns panells prefabricats de cartró.
És un edifici singular pels materials amb què va estar construït i més perquè s’ha mantingut dempeus a la Vall Fosca més d’un segle. És una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada in situ de manera senzilla seguint un manual d’instruccions.
Mentre van durar les obres de la central de Capdella va ser utilitzat com a hospital, posteriorment com a menjador dels treballadors de les empreses Copisa i Endesa i més tard com a caserna. Al voltant del 1940, l’edifici va caure en desús i va ser usat com a magatzem pels veïns. Aquests dies ha adquirit una nova funció i és la de galeria d’art contemporani.