Unió de Pagesos va inaugurar divendres, amb motiu de la commemoració del 50è aniversari de la fundació del sindicat agrari, l’exposició ‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’, una proposta trencadora que romandrà disponible per als visitants fins al 28 d’abril a l’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
La inauguració va comptar amb la participació del president de la Diputació, Joan Talarn, del coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, i de dos dels membres de la Comissió Executiva Territorial de la Plana de Lleida, Jordi Jové i Carolina Aixut. També van assistir-hi, entre d’altres, els diputats Estefania Rufach i Marc Solanes; Montse Bergés, delegada del Govern de la Generalitat a Lleida; José Crespín, subdelegat del Govern d’Espanya a Lleida. L’acte va constar d’una visita a l’exposició i va cloure amb un aperitiu.
En la seva intervenció, Joan Talarn va explicar que el sindicalisme agrari era “un component determinant del nostre desenvolupament socioeconòmic històric, especialment en l’àmbit rural i local”, i que l’exposició, “més que explicar mig segle de vida d’una entitat, feia contemplar mig segle d’evolució del sector primari del país, mig segle de les lluites compartides de la gent que va constituir el país des de les seves arrels més profundes”.
Per aquest motiu, Talarn va fer valdre “la importància social de la feina que desplega la Unió de Pagesos”, una entitat “compromesa amb el país i amb el seu futur, que passa per les generacions més joves”. Un compromís que la Diputació de Lleida té “amb la pagesia, el cooperativisme i el país”.
Inaugurada el passat 8 de febrer al Palau Robert de Barcelona, on es va poder veure fins al 31 de març, l’exposició és un repàs al debat sobre el camp que el sindicat agrari ha plantejat al llarg de la seva trajectòria: democratització de la representativitat dels professionals agraris, preus justos al camp i a la ciutat, preservació de la terra per als usos agraris, reivindicació de la pagesia com el model per a una producció agrària en equilibri al territori i com a actor per la vertebració social a comarques.
La mostra proposa una experiència innovadora al visitant: en lloc de penells expositius verticals, l’exposició és horitzontal sobre taules cobertes de terra de camp, que caldrà escampar per descobrir la història del sindicat i els cinc apartats temàtics sobre el debat del camp.