Les onze estacions d’esquí alpí i esquí nòrdic del Pirineu lleidatà, que ofereixen més de 500 quilòmetres esquiables, amb 256 pistes i nombrosos circuits, van presentar ahir a l’Institut d’Estudis Ilerdencs les novetats d’aquesta nova temporada que està a punt de començar, ja que la previsió és que puguin obrir les seves instal·lacions pel pont de la Puríssima, tot i que el dia concret encara és una incògnita perquè s’està a l’espera de les nevades. A més, també es va presentar la campanya ‘Lleida, tot el que busques és a l’interior’, que convida a descobrir els atractius del Pirineu i les terres de Lleida i que, amb un pressupost de 375.000 euros, es dirigirà especialment a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.
Òscar Martínez, diputat de Salut Pública i Esports de la Diputació de Lleida i el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre van detallar algunes de les xifres clau del sector. Entre elles, van destacar que l’impacte econòmic directe durant la passada temporada és de 307 milions d’euros, mentre que la inversió per a la nova campanya ha estat d’uns 18 milions, la quarta xifra més alta de la història. Pel que fa als aspectes més laborals, explicaven que hi ha un total de 142 empreses d’activitats complementàries i que la previsió és que es creïn 2.500 llocs de treball directes i més de 7.000 indirectes. També van assegurar que un dels objectius “és poder consolidar l’1,4 milions de forfets venuts en la temporada 2023-24”, que va ser el tercer millor registre de la història, a més dels 2,7 milions de pernoctacions (hi ha més de 30.000 places d’allotjament) i l’1,3 milions de turistes. Això suposa que els dominis de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Solsonès, Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana, van rebre el 33,06% dels esquiadors de tot l’Estat, mentre que a nivell de Catalunya, va ser el 71,69%.
El director de l’Associació d’Estacions de Muntanya de Catalunya, Joaquim Alsina, va reivindicar el sector i va rebatre alguns dels aspectes que es consideren més negatius de l’activitat de l’esquí, com la sostenibilitat, la mobilitat o l’excessiu consum energètic, posant en valor factors positius com posar a l’abast de tothom l’alta muntanya, la inversió en el despoblament i la redistribució de la riquesa.
Les onze estacions del Pirineu lleidatà són sis d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i cinc d’esquí nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallfererra). A Tavascan i Baqueira s’ofereixen les dues especialitats. Alguns dels seus representants van anunciar algunes de les novetats d’enguany. A Baqueira Beret, Pep Casassalles explicava que s’han fet millores a les pistes i s’han incorporat 31 nous innivadors, a més de destacar les activitats esportives, com el Freeride World Tour. A Boí Taüll, deia Andreu Velilla, s’estrenarà una tirolina de 200 metres i també acollirà la Copa del Món d’Skimo; Gemma Tost, de Port Ainé i Espot, va anunciar un nou mirador i un canviador inclusiu “per millorar l’experiència de tothom”. Per la seva banda, Albert Estadella, de l’estació de Port del Comte, deia que s’ha reforçat l’eficiència dels innivadors i també ha estrenat una nova web. Finalment, Víctor Perisé, de l’estació de Tavascan, que gestiona l’Ajuntament de Lladorre va dir que han renovat la xarxa de producció de neu per aconseguir un millor aprofitament.