Les presidències dels consells comarcals de l’Alt Pirineu i la síndica d’Aran s’han reunit aquest divendres a Sort amb la prioritat del Govern de revisar els càmpings que es troben en zones inundables, sobre la taula. Tots han coincidit que cal anar a l’una amb aquest afer i no actuar localment. El president del consell del Sobirà, Carlos Isus, ha dit que els reptes que planteja el canvi climàtic no són només les inundacions i per això s’ha d’apostar per implantar mitjans tecnològics per gestionar els riscos a tot el Pirineu. Segons Isus, no només s’ha de treballar amb el sector dels càmpings sinó amb totes aquelles activitats que es troben en zona de flux preferent o zona inundable.
Les presidències dels consells comarcals de l’Alt Pirineu i la síndica d’Aran, conscients que els reptes que planteja el canvi climàtic són molts, es mostren disposades a escoltar el que planteja el Govern en aquesta qüestió i demanen que la proposta sigui àmplia i no només es limiti pel sector dels càmpings i pel tema de les inundacions.
Avantprojecte de Llei de Muntanya
La consulta ciutadana per recollir propostes, suggeriments i aportacions que incorporin aspectes no recollits i que millorin el contingut de l’Avantprojecte de llei d’alta muntanya està oberta fins al 30 de novembre de 2024.
Les presidències dels consells comarcals de l’Alt Pirineu i la síndica d’Aran han acordat preparar aportacions per fer-hi, ja que consideren que es creen dissociacions amb altres iniciatives com l’Estratègia Pirineu 2030, no esmentada a la Llei de Muntanya.
La presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, ha dit que l’Avantprojecte de llei d’alta muntanya és “molt genèric” i no aborda “temes concrets” i es planteja “l’efectivitat” d’anar creant figures independents unes de les altres.
Lladós ha defensat el paper dels Consells Comarcals en el desplegament dels diferents plans estratègics, fet que no queda clar en l’Avantprojecte de la llei de muntanya. Aspectes com aquest creu que s’han d’incorporar a la Llei.