El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat un informe que apunta que les persones amb discapacitat tenen una presència com a màxim de l’1,7% en la programació de les televisions públiques catalanes. Malgrat que representen un 8,5% de la població catalana, aquest col·lectiu té representada la seva veu en la programació entre un 1,7% i un 0,2%. Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el CAC ha realitzat aquest informe que detalla que la presència de persones amb discapacitat en el cas concret dels informatius és del 0,8% “en el millor dels casos”. Alerten que en la darrera dècada “no s’ha evolucionat gaire” en aquesta presència en informatius des de 2012.
L’informe ‘La presència de la discapacitat en els continguts audiovisuals de les televisions públiques. Recull de dades’ ha analitzat TV3, 33, SX3, Esport3, TVE Catalunya i betevé entre el juny de 2023 i el juliol de 2024.
En aquest període, betevé va emetre intervencions de persones amb discapacitat en l’1,7% dels casos; el SX3 va donar-los veu en l’1,2%; Esport3, en el 0,5%; el 33, en el 0,3%, i tant TV3 com TVE Catalunya els van donar veu amb el mateix valor: 0,2%. El concepte intervenció computa el nombre de talls de veu de persones, amb independència del temps utilitzat.
El CAC ha concretat que la presència relativament més elevada de persones amb discapacitat en el cas de la televisió local de Barcelona (1,7%) s’explica per la inclusió regular d’un col·laborador amb diversitat intel·lectual en el magazín d’esports ‘La porteria’.
L’informe també ha comptabilitzat la presència de persones relacionades amb la discapacitat (com ara promotors d’iniciatives sobre la qüestió, investigadors científics o responsables esportius), que obtenen un pes d’entre el 0,8% i el 0,1%, segons el mitjà. Si se sumen aquestes veus amb les de les persones amb discapacitat esmentades més amunt, el resultat va des de l’1,9% en el millor cas (betevé) fins al 0,3% en el pitjor (TV3).
Pel que fa a la presència de la discapacitat en el conjunt de la programació, en el sentit de comptabilitzar el temps dels continguts que tracten sobre aquesta temàtica, els percentatges són tan residuals com els de les intervencions: des d’un màxim de l’1,4% en el cas del 33 fins al mínim del 0,1% del SX3. 3
També es recorda que en la presència en informatius ha influït d’una banda, el debat polític i social entorn de la tramitació de la Llei 3/2024 per millorar la qualitat de vida de persones amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i altres malalties. I, de l’altra, la concurrència de diferents proves esportives classificatòries per als Jocs Paralímpics de París 2024.
Tot i aquests dos elements contextuals, els resultats pel que fa als informatius resulten igualment escassos: TV3 va emetre un 0,8% d’intervencions de persones amb discapacitat; TVE Catalunya, un 0,7%, i betevé, un 0,4%.