Continua el descens d’explotacions ramaderes a la demarcació de Lleida. La caiguda, però, del 2023 al 2022, és la menys “impactant” en el sector. S’han perdut únicament quatre explotacions –s’ha passat de 9.522 a 9.51, és a dir, un 0,04% menys–. Els sindicats creuen que aquest descens és fruit de la manca de relleu generacional, de l’exigència en les normatives que han de complir i per l’aparició de grans companyies en el sector que adquireixen les petites explotacions. Aquestes indústries diuen, però, han “afavorit” que la quantitat de carn al mercat i de places de bestiar a les granges es mantingui i, inclús, pugui créixer.
El sector ramader que més està descendint és el boví de carn. Prenent com a referència el 2021, en els darrers dos anys s’han perdut fins a 620 explotacions. El 2021 n’hi havia 2.785 i el 2023, 2.165. En segon lloc, les explotacions equines han perdut 479 –de 1.087 a 608–. En aquest cas, igual que en l’oví, a banda dels factors comentats anteriorment, també es pot deure la variació en el consum carni.
El sector porcí és el que major estabilitat ha tingut en l’esdevenir dels anys. Inclús la pesta africana porcina que va afectar les explotacions entre el 2022 i el 2023 no va “afectar” els números a Lleida. Les 2.872 actuals són les mateixes que hi havia el 2017, l’any en què va iniciar l’augment d’explotacions porcines i que es va mantenir fins al 2020 amb 2.893. Pel que fa al nombre de places de porcs en les explotacions, el 2023 és el que més n’ha tingut: 5.627.715. És, doncs, el sector ramader que en “millor” estat es troba, juntament amb el de les aus.

Jordi Armengol, responsable dels Sectors Ramaders a la Comissió Permanent Nacional d’Unió de Pagesos, destacava, precisament, l’estabilitat de les explotacions porcines i la relacionava amb la irrupció de les grans empreses. “S’estan concentrant cada vegada més granges i les petites acabaran desapareixent a mitjà termini”, afirmava. Armengol va destacar també la importància de la ramaderia a algunes zones. “On hi ha explotacions, hi ha vida. És important mantenir la ramaderia productiva”, en referència a les granges que generen llocs de feina als habitants de la zona. “La gent no cal que es preocupi, carn n’hi haurà”, continuava dient, al·legant que cada vegada hi ha més places d’animals a les explotacions per les grans empreses.
En aquest sentit, Jordi Siscart, cap de la sectorial del Porcí de JARC, destacava que en aquest moment el 70-80% de les explotacions són de particulars, però la manca de relleu generacional i les normatives exigents provocaran que aquestes s’acabin venent a les grans empreses. Aquesta afirmació la recolzava Armengol dient que el govern “limita” el creixement i no dona altres opcions per mantenir una explotació. “Des del sector porcí hem anat al davant a l’hora de reivindicar-nos, i ara ho comença a fer el boví i el de les aus”, deia Siscart. A banda, també es lamentava que des del Departament no s’hagi dut a terme encara la taula sectorial. “Els sindicats l’estem reclamant, però no ens han dit res”, sentenciava.