Passades dues setmanes de l’atac del llop a un ramat de Castell de Mur (Pallars Jussà), el primer cas confirmat a la comarca aquest any, la consternació i la indignació entre els ramaders de la zona continua i la presència de l’animal a la zona, un cop feta la necròpsia pels Agents Rurals, ha encès les alarmes entre els pastors, que tot sigui dit ja fa anys que demanen una “solució” als “problemes que tenim amb la fauna salvatge”. El pastor que va perdre quatre ovelles a causa de l’atac explicava a LA MAÑANA que “és una nova realitat” amb la qual ha de conviure i va admetre que “ens haurem d’adaptar o plegar”.
La Generalitat, a través d’Agricultura, posarà càmeres de fototrampeig per detectar la presència del llop. Aquestes càmeres, que s’instal·laran pròximament, permeten detectar el seu pas, ja que és un animal que es desplaça amb molta rapidesa i pot arribar a fer molts quilòmetres en un sol dia. L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, que també té bestiar, es va mostrar escèptic i va opinar que “està bé que les posin, però no és la solució”. Navarra relata com es va assabentar de la presència del llop a Castell de Mur i del malaurat atac. “M’ho va dir el cap de l’oficina comarcal al cap de tres dies” i en una piulada a la xarxa social ‘X’, l’alcalde i ramader mostrava la seva preocupació i alertava als ramaders i al bestiar de la dura realitat que afronten. “Allà a fora hi ha el llop i elles encara no ho saben. Se n’adonaran el dia que hagin de córrer desesperades i vegin com algunes moren degollades. És dur, però el futur que ens espera”, escrivia.
Els ramaders del territori es mostren totalment contraris a la presència del llop i denuncien que les mesures de prevenció, com la vigilància o els mastins, no són suficients per evitar atacs. I és que en els darrers temps se n’han produït més dels desitjats.
En aquest sentit, Navarra reclama una resposta contundent per part de l’administració i va dir que “no estem gens d’acord amb la reintroducció del llop, de l’os ni de grans depredadors que van en contra de la nostra manera de viure i treballar”. L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga va recordar que entre les funcions de la ramaderia extensiva hi ha evitar incendis, netejar el sotabosc i mantenir la gent al territori. “Han de triar si prefereixen bestiar i gent o si, per contra, prefereixen feres”, va reflexionar. Cal recordar que els agents rurals, després que es confirmés l’atac, han fet visites a granges del Pallars per valorar la vulnerabilitat, assessorar els ramaders i explicar-los el seguiment que es farà a la zona.