L’Ajuntament de les Borges commemora, un any més, el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb l’objectiu de donar visibilitat a les violències masclistes que es produeixen i contribuir a la seva total erradicació. Per aquest motiu, ha organitzat diverses activitats de prevenció i reflexió amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre el creixent nombre de víctimes del masclisme i la necessitat de fer-hi front des de tots els àmbits de la societat, especialment en la infantesa i l’adolescència.
Un taller d’autodefensa feminista i cicle de xerrades ‘Històries de Dones Oblidades’
En concret, la primera de les activitats prèvies ha consistit en un taller d’autodefensa feminista, que s’ha dut a terme els dilluns 4, 11 i 18 de novembre al Casal Cívic i Comunitari, a càrrec de GR Feminista. És una agrupació que ofereix serveis educatius amb una mirada crítica feminista i LGTBIQ+. Des dels valors del cooperativisme, amb un estil personalitzat, professional i proper, vetlla per l’acompliment dels objectius des del compromís, coherència i revisió constant.
Una altra de les activitats que acull el Casal Cívic i Comunitari de les Borges Blanques és el cicle de xerrades ‘Històries de Dones Oblidades’, una oportunitat per aprofundir en la història de les dones que van marxar la nostra societat en diferents àmbits i contextos. Els dos tècnics de l’Espai Macià, Noemí Riudor i Marc Macià, estableixen un debat sobre diferents temàtiques relacionades amb les dones com l’àmbit de la cultura, l’exili, la deportació i la política, en quatre sessions obertes a tothom, del 6 al 27 de novembre, cada dimecres a les cinc de la tarda.
Exposició ‘La lluita per l’oportunitat de viure’
Fins al 8 de desembre, l’Espai Macià, acull una exposició organitzada, conjuntament, per l’Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic, que porta per títol ‘La lluita per l’oportunitat de viure’. Inaugurada el passat 7 de novembre, la mostra reconstrueix alguns episodis de la vida de les dones des del 1931 fins al 1978. Així doncs, els plafons instal·lats permeten conèixer aquest període de la història a través de la perspectiva de les dones i visualitza les seves experiències i aportacions.
Obra de teatre ‘Rossa de Foc’
Una altra de les activitats paral·leles per commemorar el 25N és la representació de l’obra de teatre ‘Rossa de Foc’ del Grup de Teatre Rellotge de Sorra Garriguenc, que es posarà en escena el dissabte, 16 de novembre, a les vuit de la tarda, al Pavelló de l’Oli.
Els espectadors gaudiran d’una obra de teatre ambientada el 1915 en un bloc de pisos de Barcelona, en concret, al piset de la Lourdes. L’actriu Margatira Xirgu, Consol Puig i Ferreter (mare de l’escriptor) i l’anarquista, Teresa Claramunt es troben al pis perquè van a veure la Lourdes per diferents motius.
Sota la direcció de Tere Garsaball, l’obra explica una època de revolta sindicalista anarquista a tot el país.
Presentació del poemari ‘No cridis, que no et sento’
El dilluns, 18 de novembre, es farà la presentació del poemari ‘No cridis, que no et sento’. L’autora, Carlota Figuerola, dedicarà aquest volum a les dones de la seva generació, que van haver de renunciar a molt; també, a les de la seva família (les d’ara i les que no hi són); a les amigues, de prop i de lluny, algunes de les quals han compartit en algun moment el seu camí.
La presentació començarà, a les set de la tarda, a la sala Maria Lois.
Activitats de sensibilització als centres educatius de secundària
Amb l’objectiu de dur a terme la campanya de prevenció des de l’adolescència, el 20 i 21 de novembre, es faran activitats de sensibilització als centres educatius de secundària de la capital garriguenca, l’INS Josep Vallverdú i el col·legi Mare de Déu de Montserrat.
Amb el suport de l’Arrelvan, la caravana que s’utilitza per a fer sensibilitat de qüestions feministes i LGTBI, les tècniques de l’Oficina Jove i el SIAD de les Garrigues, es desplaçaran fins als centres educatius amb l’objectiu de fer reflexionar als més joves sobre la seva corresponsabilitat per erradicar la violència vers les dones.
Una altra de les activitats adreçada als alumnes d’ESO serà un teatre-fòrum amb l’obra ‘La Ventafocs ja no creu en prínceps blaus’, a càrrec de la companyia Sensedrama Teatre, en dues sessions que es faran el dijous, 28 de novembre. En una posada en escena al Pavelló de l’Oli, l’obra explica que la Ventafocs ja no creu en prínceps blaus, en una versió moderna, real i en clau d’humor de Ventafocs i prínceps que han de buscar la millor manera de ser feliços, malgrat tot.
Sessions del grup de lectura de la Biblioteca Marquès d’Olivart
A la segona sessió del grup de lectura ‘Llegir el Teatre’ de la Biblioteca Marquès d’Olivart es comentarà el llibre ‘Vosaltres, les bruixes’, de l’autor Jan Vilanova, una obra que indaga sobre tot allò que va envoltar les bruixes, sobre els atacs contra la dona que la societat amagava darrere de les acusacions per bruixeria i sobre la por al que és diferent en una societat paritària i patriarcal. A càrrec de M. Teresa Vilà, la trobada serà, el 22 de novembre, a dos quarts de set de la tarda, al primer pis de la biblioteca.
Una altra de les activitats dels grups de lectura de la biblioteca borgenca, en aquest cas, del grup de gènere, que s’han preparat per al 25N consisteix en una trobada per comentar el llibre ‘Que et plori el Tigris’, de l’autora Emilienne Malfatto. En una sessió a càrrec de Laura Aguilar, els assistents comentaran una obra que parla sobre que la mort s’ha posat en marxa per atènyer una jova sense nom que l’espera. És el seu destí indefugible, el que dicta l’honor. Una mort esperada per tot i cadascun dels membres de la família: la mare, els germans i la cunyada. L’home que estima, colgat sota la ruta d’un edifici abatut per una bomba dels aliats a Mossul.
Aquesta segona trobada serà el dilluns, 25 de novembre, a un quart de sis de la tarda a la mateixa biblioteca.
Lectura del manifest, taula de feminismes i LGTBI i ponència
El dissabte, 23 de novembre, l’Ajuntament de les Borges Blanques acollirà la lectura del manifest, un dels actes institucionals que el consistori organitza amb l’objectiu de donar visibilitat a aquesta data assenyalada. En concret, la lectura del manifest tindrà lloc a les 19 hores a la sala Maria Lois, acompanyada d’una taula de feminismes i LGTBI.
Seguidament, es farà la ponència ‘La reacció patriarcal’, que anirà a càrrec d’Isaura Cots de l’Escola Guillem Agulló, on s’analitzarà l’estratègia homonacionalista i antifeminista de l’extrema dreta i es debatran estratègies dels moviments feministes i altres moviments socials per fer front als discursos d’odi. Aquesta segona activitat serà organitzada per la Coordinadora Coloma Seró, un col·lectiu d’abast comarcal que s’uneix com a plataforma de treball en xarxa contra el feixisme, el racisme, l’homofòbia i el sexisme.
Matinal de cinema i documental del mes
Per complementar el programa d’activitats, el 16 de novembre es farà un matinal de cinema amb la projecció de la pel·lícula ‘Brave’, en un acte apte per a tots els públics. El film començarà, a les 11.30 hores, a la sala Maria Lois, amb una pel·lícula protagonitzada per Mèrida, una jove hàbil amb l’arc. Malauradament, a causa del seu estatus de noble, el seu talent és molt mal vist pel seu clan. Així, Mèrida demanarà ajuda a una bruixa sàvia i vella per tal de desafiar els vells costums. Pel camí, ella i el seu poble queden maleïts i han d’intentar desfer l’encanteri abans que sigui massa tard.
L’Espai Macià tancarà el cicle d’activitats organitzades per commemorar el 25N a les Borges Blanques, amb el documental del mes, el 28 de novembre. Dirigida per Laura Plancarte, es projectarà el seu film ‘Somni Mexicà’, creat el 2023, on la protagonista, Malena, després de fugir d’una relació d’abús, lluita per reunir-se amb els seus fills adolescents, acabar de construir cada seva i tenir un fill amb la seva nova parella.