Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

L’envelliment de la població fa caure la taxa d’activitat 3,4 punts en la darrera dècada a l’Estat

Delegació del Banc d'Espanya a Barcelona

ARTICLES - ZONA 2

 

L’envelliment de la població ha fet caure 3,4 punts percentuals la taxa d’activitat en la darrera dècada al 2022 a l’Estat, segons conclou un informe del Banc d’Espanya. Concretament, afirma que si s’hagués mantingut l’estructura poblacional per edats del 2012 se situaria en el 62,1% davant el 58,7% actual. Traduït en nombre de treballadors potencials, serien uns 790.000 més, segons apunta l’organisme. L’estudi també determina que la immigració hauria tingut un efecte “amortidor” en tots els territoris de l’Estat, excepte Andalusia, i que l’impacte de l’envelliment pot aprofundir les divergències entre comunitats ja que les més envellides i amb menys PIB per càpita “experimentarien les majors caigudes de la taxa d’activitat”.

En el Butlletí Econòmic ‘L’impacte de l’envelliment poblacional sobre l’evolució de la taxa d’activitat a Espanya’, l’organisme dirigit per Pablo Hernández de Cos recorda que les implicacions de l’envelliment a nivell econòmic són “molt diverses” i que van des dels “canvis potencials en la cistella de consum i en les pautes de l’estalvi i inversió fins a descensos en la productivitat i en l’oferta de treball”.

El Banc d’Espanya també adverteix que mantenint les taxes d’activitat per grups d’edat constants en els nivells actuals, la taxa d’activitat agregada podria retrocedir prop de tres punts percentuals més el 2030. “En escenaris alternatius amb menors entrades netes d’immigrants, el descens podria arribar als 4 punts percentuals”, afegeix.

Respecte a la immigració, assenyala que en el període 2012-2022 destaca l’increment d’un milió de persones en el tram de majors de 16 anys. “Com que aquest grup poblacional és, de mitjana, més jove i presenta majors taxes de participació laboral, el col·lectiu estranger hauria contrarestat, en part, l’impacte de l’envelliment sobre la taxa d’activitat”, apunta.

Per comunitats, l’efecte amortidor de la immigració s’ha notat especialment a la Comunitat de Madrid, Catalunya i les Illes Balears, ja que són els territoris que han registrat més entrades d’immigrants en proporció a la seva població.

Pel que fa les projeccions fins al 2030, el Banc d’Espanya estima que la població major de 15 anys creixerà en 3,4 milions fins a final d’aquesta dècada i el de 65 o més o ho farà en prop de dos milions de persones, fet que fa preveure un augment de la taxa de dependència (la població de 65 anys o més sobre el col·lectiu de 15 a 64 anys) fins a situar-se en el 35,1%, quasi cinc punts més que al 2022.

 

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12