El Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Rambla Ferran de Lleida i el Museu Morera han impulsat ‘AlimentAR-T’, un projecte que uneix salut i art per millorar els hàbits alimentaris de pacients amb patologies cròniques i persones amb conductes alimentàries poc saludables i en risc d’exclusió social. L’objectiu de la iniciativa és que l’observació d’obres d’art sigui el punt de partida perquè els participants reflexionin sobre aspectes relacionats amb l’alimentació i que els professionals sanitaris treballin en la millora i benestar dels pacients. El projecte engega motors amb un grup de 28 persones i es desenvoluparà en sessions conduïdes pels professionals sanitaris i els tècnics del museu, els quals han escollit una desena d’obres.
La responsable d’Educació i Públics del Museu Morera de Lleida, Txell Bosch, ha explicat que les obres d’art seran “l’excusa” per generar debat entre els participants del grup sobre l’alimentació. “El diàleg fa expressar problemàtiques que es treballaran posteriorment amb el personal del CAP”, ha subratllat.
Per la seva banda, la referent de salut comunitària del CAP de Rambla Ferran, Alicia Marquez, ha concretat que les sessions tindran una visió “salutogènica” amb un enfoc sobre els aspectes que produeixen salut. “No només mengem per supervivència. Mengem per gust, en funció de la cultura i amb els aliments que estem acostumats a treballar. És important donar pes a aquesta altra part”, ha apuntat Marquez.
La iniciativa preveu 10 sessions fins al mes de març de l’any vinent, que es duran a terme a l’interior del museu. Els participants treballaran una desena d’obres de la col·lecció del Morera de diferents formats i períodes i d’artistes com Leandre Cristófol, Jordi V. Pou, Marina Núñez, Santi Iglesias, Joaquim Mir, Miquel Viladrich i Anselmo Rivas.
La col·laboració entre el Morera i el servei de l’atenció primària a Lleida neix del projecte que el museu ha impulsat per integrar el nou edifici de l’equipament a la ciutat. “Teníem clar que la nova seu esdevindria un eix cultural i social important”, ha apuntat el director del Museu Morera, Jesús Navarro, qui també ha destacat que els equipaments museístics “contribueixen al benestar físic i mental de les persones”.
Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, ha destacat que projectes com ‘AlimentAR-T’ obren espais culturals de la ciutat perquè tots els col·lectius hi tinguin cabuda. “Fan accessibles a les persones vulnerables que no entra dins de les seves prioritats el fet de gaudir de l’art”, ha explicat.
El projecte ‘AlimentAR-T’ compta amb una dotació econòmica de 3.000 euros finançats pel departament de Salut i amb la participació de diferents professionals, com nutricionistes, referents de benestar emocional, higienistes bucodentals, metges i infermers. Així mateix, està inspirat en la proposta d’Arts in Healt International Foundation (AiHIF), que pretén posar en valor el potencial de les arts de la millora de la salut de les persones.
Actualment aquest programa també s’aplica a altres equipaments de Catalunya com al museu de Cerdanyola o el de Figueres amb “bons resultats”, segons Marquez.