El nou acord (anunciat fa un mes) entre Donald Trump i la Comunitat Europea envers els aranzels del 15% sobre productes alimenticis té molt preocupat al sector agrarí lleidatà. Representants de la professió com Pere Roqué, president d’Asaja, i Néstor Serra, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Lleida, han mostrat la seva preocupació i indignació envers la situació a el diari LA MAÑANA.
“Aquests aranzels enc reixeran les exportacions catalanes, mentre que els productes nord-americans arribaran a Europa sense penalitzacions, cosa que genera una competència desigual i posa en risc la viabilitat econòmica de molts agricultors”, relata Néstor Serra. Els aliments que més indignació generen dins el sector envers aquesta problemàtica són els fruits secs, les ametlles i els làctics. “Nosaltres en sóm productors nats i també mereixem el mateix tracte que els productes americans”,
demana Roqué.
Altres aliments com l’oli o el vi també estan directament afectats pels aranzels. Concretament, en l’àmbit de l’exportació. Els productors es veuen abocats a obrir nous mercats, sent el xinès una gran opció a futur segons Serra, i reclamen ajudes a l’administració espanyola per poder ser més competitius. “Està molt bé això de les ajudes, però les necessitem ja, no dintre de dos anys”, reclama Pere Roqué, fent referència al pla de resposta als aranzels que va anunciar el govern a l’abril i que preveu mobilitzar 1.500 milions d’euros en ajudes.
Paral·lelament, l’economista Ramon Morell posa l’èmfasi en l’exigència que hauria de mostrar Europa envers els productes que arriben de fora, ja que sovint no compleixen les m teixes normatives sanitàries i medioambientals que els pagesos d’aquí. “Quan venen maldades l’agricultura sempre es qui s’emporta la pitjor part”, conclou Morell.