Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La UE posposa la votació sobre l’oficialitat del català pels dubtes d’alguns països

Una desena d’estats mostren reticències legals i econòmiques i demanen a Espanya seguir negociant

FOTO_ Consell de la UE Reunió del Consell d’Afers Generals de la UE celebrada a Brussel·les

ARTICLES - ZONA 2

La votació per l’oficialitat del català a la Unió Europea va quedar posposada davant la manca d’unanimitat entre els 27 per validar la petició d’Espanya. En la reunió del Consell d’Afers Generals de la UE d’ahir, una desena d’estats van demanar al govern espanyol ajornar la votació pels dubtes legals i econòmics que encara mantenen. 

Entre els que van intervenir durant la discussió per expressar les seves reticències hi havia Alemanya, Àustria, Croàcia, Itàlia, Suècia, Txèquia i Finlàndia, que van demanar a Espanya que retirés la votació perquè el debat continuï i les capitals puguin continuar negociant la proposta. 

Part dels estats membres que van intervenir van considerar prematur prendre una decisió en la reunió d’ahir. Així, segons informen fonts diplomàtiques, la votació s’ha posposat a proposta de la presidència de torn del Consell de la UE, que ostenta Polònia.

Segons va poder saber l’ACN, entre els que van intervenir per donar suport a la proposta d’Espanya hi hvia Bèlgica, Eslovènia, Portugal i Romania. Tot i això, també van admetre dubtes i van subratllar que la incorporació de noves llengües s’ha de fer de forma concloent pel que fa als aspectes jurídics, administratius, financers i tècnics.

Albares creu que s’aprovarà i descarta que Junts s’enfadi

El ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, va assegurar que l’oficialitat del català, l’euskera i el gallec a les institucions europees ja és “irreversible”, malgrat les reticències.

Des de Moncloa van assegurar que l’Executiu continuarà treballant amb els socis europeus perquè el reconeixement tiri endavant perquè el compromís és clar. Fonts del Govern han explicat a més que no temen un enuig de Junts perquè a la formació nacionalista saben l’esforç que s’ha fet.

La ministra portaveu, Pilar Alegría, va carregar a més contra el PP per la seva “posició contrària” al reconeixement de les llengües cooficials a la UE.

I ha dirigit una crítica especial al seu líder, Alberto Núñez Feijóo, de qui ha dit que “ja no li agrada el gallec” malgrat que va defensar el seu ús “normalitzat” a les escoles de Galícia quan va ser president de la Xunta.

Illa: “Inhabilita Núñez Feijóo per a governar Espanya”

El President es va mostra convençut que “avui som més a prop d’assolir” l’oficialitat del català a la UE, i va acusar Feijóo “d’obstruccionisme”, que “l’inhabilita per a governar Espanya”.

Puigdemont acusa Feijóo de conspirar contra el català

En un missatge a X, Puigdemont va ironitzar que “conspirar amb tercers països per anar contra els interessos oficials del Regne d’Espanya deu ser de tot menys lleialtat”.

Per a Rufíán, mostra el poc pes de Sánchez a Europa

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, creu que l’ajornament posa en dubte la influència del govern de Sánchez, i va recordar que “fa massa temps” que la qüestió “cueja”. 

També ha criticat la posició del PP: “És bastant trist que partits espanyols vagin en contra del que ells consideren, suposo, llengües oficials”. “Van en contra de la seva cultura, allò de ‘mori la intel·ligència”. Ha destacat que l’oficialitat deriva d’un acord entre el PSOE i Junts, però “nosaltres no criticarem Junts”. “Segurament Junts ens diria fracassats i traïdors”, però “quan el PSOE incompleix, la culpa és del PSOE, de ningú més”.

Segons el PP, la UE diu que no és moneda de canvi

El PP va afirmar, a través d’un comunicat, que Europa li havia dit al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, que la UE “no és moneda de canvi amb l’independentisme que el va portar a la Moncloa” i que el manté al poder”.

Òmnium assegura que “avui no acaba res”

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que l’oficialitat del català a Europa és “un reconeixement just i necessari” i va advertir que “avui no acaba res”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8