La Universitat de Lleida és una de les universitats impulsores de la primera Xarxa estatal de Recerca en Ramaderia de Precisió i Digitalització Animal, juntament amb les de Còrdova, Autònoma de Barcelona, Politècnica de València, Salamanca, Saragossa, Múrcia i Santiago de Compostel·la.
Creada per promoure el coneixement i la innovació en sostenibilitat i eficiència de la producció ramadera, també hi formen part l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Institut Basc d’Investigació i Desenvolupament Agrari (NEIKER), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques d’Extremadura (CICYTEX), així com empreses del sector com ara DigitAnimal, IASapiens, Delaval, Innogando, GEA.
La posada en marxa de la Xarxa marca una fita en la recerca en aquest camp, tot promovent una cultura de col·laboració i aprenentatge mutu, per poder posicionar-ne com un referent en l’impuls de pràctiques sostenibles i eficients en el sector ramader”, expliquen els seus impulsors.
La Xarxa preveu posar en marxa una plataforma digital d’intercanvi i anàlisi de dades, seminaris webs per compartir coneixements, així com diversos grups de treball especialitzats en ramaderia de precisió.
Pel que fa a la UdL, els investigadors que en formen part treballen des de diferents àrees del coneixement en la digitalització del sector porcí. Són Lluís Miquel Pla, Pol Llagostera, Pau Font (Departament de Matemàtica) Vicente López (Ciència i Enginyeria Forestal i Agrícola), i Daniel Babot (Ciència Animal).
La major part d’ells formen part del projecte de recerca AI4Pork, que es basa en la intel·ligència artificial per desenvolupar eines digitals de suport a la presa de decisions més sostenibles a les empreses porcines.