La cura de la boca és una àrea fonamental en el desenvolupament saludable dels infants, ja que «hi ha alteracions que causen sensibilitat i dolor que pot arribar a ser crònic, i aquesta incomoditat pot afectar l’estat d’ànim, el comportament i fins i tot la rutina alimentària del pacient infantil», adverteix l’odontòloga Marian González, especialista en odontopediatria d’Instituts Odontològics. Salut, educació i protecció són els drets fonamentals que el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) reivindica cada 20 de novembre amb motiu del Dia Mundial de la Infància. En aquesta data de 1959, l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració dels Drets de l’Infant, i el 1989, la Convenció sobre els Drets de l’Infant.
Una mala salut bucodental pot tenir repercussions també en la socialització dels menors, ja que els nens amb dents estèticament afectades solen no sentir-se còmodes amb la seva aparença. “Em trobo a la consulta amb casos de nens i nenes amb càries als incisius superiors que són víctimes de bullying. Són dents molt visibles, i la càries les torna marrons o negres”.
La Societat Espanyola d’Odontopediatria (SEOP) recomana que els nens passin la primera revisió odontològica abans del primer any d’edat, cosa que, segons el Baròmetre de la Salut Bucodental a Espanya 2024, només compleix un 5% de les famílies. El 9% visita el dentista entre el primer i segon any de vida, però la meitat dels menors no hi va fins després dels cinc anys, cosa que eleva la mitjana de la primera visita als 5,8. La SEOP alerta que el 70% dels menors de quatre anys no ha anat mai al dentista.
“Els pares solen portar els seus fills al dentista quan hi ha simptomatologia, si han vist una taqueta en una dent o el nen sent dolor. Ara bé, hauríem d’acudir a la primera revisió odontològica quan comença l’erupció de la primera dent temporal”, assenyala la doctora González. Si bé considera que la societat cada cop està més conscienciada sobre la importància de la salut bucodental en el desenvolupament de la infància, “cal fomentar la prevenció, tant a nivell públic com privat, perquè tots els nens passin la seva primera revisió dental durant el primer any de vida. D’aquesta manera reduirem la prevalença de les malalties bucodentals a la població”, afirma.
Per la seva influència en el treball de prevenció, Marian González destaca la importància de l’odontopediatria. “És una de les especialitats més importants, ja que introdueix el pacient al món odontològic i en la cura de les seves dents des d’una edat molt primerenca. Els odontopediatres ajudem a prevenir, aconsellem i eduquem els pacients sobre els hàbits adequats de dieta i higiene dental, per tal d’evitar problemes a futur”. A més, afegeix que “els odontopediatres som especialistes a aconseguir que els menors vegin la visita al dentista com un hàbit rutinari i agradable. Propiciant experiències positives a cada consulta, aconseguim que deixin enrere la tan temuda por al dentista”.
Evitar el sucre i raspallar-se dues vegades al dia amb pasta fluorada
La càries i els traumatismes són els problemes dentals infantils més comuns. Segons l’OMS, més de 600 milions d’infants al món pateixen càries. La SEOP alerta que afecta el 31% dels menors de sis anys, i el Baròmetre de la Salut Bucodental d’IO recull que el 52% de les famílies consultades afirma que els fills han tingut càries. “Els hàbits durant l’embaràs i els dos primers anys de vida són importantíssims per prevenir el desenvolupament de càrie”», adverteix la Marian González. El seu consell principal és “no donar sucres als nens i que es raspallin les dents dues vegades al dia”.
Desenvolupar uns hàbits d’alimentació i higiene dental correctes és clau. “Cal iniciar el raspallat des que erupciona la primera dent temporal, generalment l’incisiu inferior, amb un raspall de fils de niló adequat a l’edat i la dosi correcta de pasta dentífrica fluorada”, assenyala l’odontopediatra. Fins als cinc anys, la quantitat de pasta ha de ser mínima (de la mida d’un gra d’arròs) i el contingut en fluor, al voltant de 1.000 parts per milió (ppm). A partir dels sis anys, es recomana utilitzar una pasta amb 1.450 ppm de fluor (de la mida d’un pèsol).
“Els nens que es raspallen amb la dosi adequada de pasta fluorada tenen menys risc de desenvolupar càries que els qui ho fan amb pasta sense fluor o amb dosis baixes no adequades», indica la doctora González. A més, «és important supervisar la higiene dental dels nostres fills, per assegurar-nos que utilitzen una tècnica adequada de raspallat, fins a almenys els deu anys”.
Evitar els hàbits que afavoreixen la maloclusió dental
Un altre problema habitual en menors és la maloclusió dental, en què poden influir factors genètics i d’hàbits. “Un ús prolongat del xumet i del biberó, o xuclar-se el dit són hàbits que perjudiquen el desenvolupament adequat del maxil·lar i la mandíbula, i poden ser causa d’una mala mossegada”, explica l’odontopediatra d’IO. Posar-los fi a temps, per tant, és el primer pas per prevenir problemes de desenvolupament ossi. En aquestes primeres edats, “treballem més per assegurar un creixement ossi adequat que l’alineació de les dents, ja que els bràquets d’ortodòncia no es poden col·locar en dents temporals”. Sí que és possible en certs casos, amb dentició mixta, recórrer a l’ortodòncia invisible.
“Per això són tan importants les revisions periòdiques des de ben petits, almenys dues vegades a l’any, perquè així podem prevenir problemes de salut com la càries i la maloclusió, i corregir els hàbits inadequats d’higiene”, conclou l’odontopediatra Marian González.