Salut Pública del Govern d’Aragó ha confirmat aquest dimecres que la investigació del brot de salmonel·losi de Barbastre (Osca), que ha afectat més de 500 persones, ha detectat aquest bacteri en tomàquets crus utilitzats en tapes servides durant la fira del Somontano i als estris de cuina utilitzats.
En roda de premsa, la directora general de Salut Pública, Nuria Gayán, i el cap de servei de Seguretat Alimentària i Sanitat Ambiental, Antonio Español, han explicat que les mostres positives procedeixen d’un dels cinc establiments inspeccionats, que han retirat i destruït tots els tomàquets i han tancat de manera voluntària per a una neteja i desinfecció profunda.
Després de fer enquestes i recollir informació de traçabilitat, origen, cadena de fred o tractaments tèrmics, segons ha confirmat Gayán, els manipuladors d’aquesta empresa han donat positiu al patogen, bé perquè l’han consumit o pel maneig durant la preparació.
En aquest sentit, ha assegurat que no es van trobar rastres de salmonel·la “ni a les llonganisses, ni a les truites de patata, ni a les patates amb carn picada, ni al pastís de formatge ni a l’escalivada”. “Només ha sortit a les torrades amb pa amb tomàquet triturat que s’ha fet servir com a base per a les tapes”, ha remarcat.
Pel que fa a les persones afectades, ha recordat que han estat més de 500 persones les que han hagut de ser ateses a causa d’aquest brot de salmonel·losi, tot i que només 15 han necessitat ingrés hospitalari.
En aquests moments, ha confirmat que estan ingressats tres adults i un nen a l’Hospital de Barbastro.
D’altra banda, ha assenyalat que la corba de persones afectades va arrencar el dilluns 4 d’agost, després de la celebració de la fira, i es va estendre fins al cap de setmana, el del 9 i 10 d’agost.
La investigació, que ha descartat l’aigua de consum com a origen del brot, ha implicat equips sanitaris i laboratoris de Salut Pública i de l’Hospital Universitari Miguel Servet, on se seqüenciarà el genoma del microorganisme per confirmar-ne la coincidència amb les mostres clíniques i obtenir un resultat més precís.
Les autoritats sanitàries han recordat també la importància de mantenir una bona higiene en la manipulació d’aliments, sobretot en productes crus, i han subratllat que aquest episodi no afecta de manera generalitzada el tomàquet de Barbastre ni la denominació d’origen.














