Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La producció d’oli d’oliva cau a Ponent per tercer any seguit i se situa al 40% d’una collita normal

Les Borges inaugura la 28a Fira de l’Oli amb bones previsions i un producte de “moltíssima qualitat” tot i els efectes de la sequera

FOTO_ Núria García Un visitant tasta un oli en un dels estands de la 28a Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya

ARTICLES - ZONA 2

Les Borges Blanques es torna a convertir aquest cap de setmana en la capital de l’oli amb motiu de la celebració de la 28a Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya, que va obrir les portes ahir aplegant una quarantena de productors i ampliant la seva superfície superant els 6.000 metres quadrats.  El sector arriba al certamen coincidint amb el final d’una campanya “complicada” en la qual per tercer any consecutiu ha vist com la producció ha caigut fins al 40% respecte d’un any amb una collita normal pels efectes de la sequera, va explicar el president de la DOP les Garrigues, Enric Dalmau, que es va mostrar esperançat i confia en una “collita important” per aquest 2025 gràcies a una bona primavera.
Dalmau, però, va admetre que la producció a les cooperatives ha estat “molt baixa” respecte al potencial que és d’uns set milions de quilos a l’any, va comentar. Tot i això, va remarcar que l’oli és de “moltíssima qualitat” i això provoca que la demanda es mantingui perquè el consumidor “valora el producte”.

Alguns dels productors participants es van mostrar “molt contents” de poder estar a la fira, “la més oberta i ambiciosa”, i van destacar l’oportunitat que ofereix de promocionar-se i donar a conèixer i vendre els seus productes. Maria Carrascosa, de Jaén, va indicar que els permet veure el sector des d’un altre punt de vista, mentre que des d’Oleadrinks, un projecte que va néixer amb l’afany de recuperar oliveres abandonades i potenciar varietats autòctones del Pallars Jussà, van afirmar que “és meravellós venir a una fira local de la rellevància de la Fira de l’Oli de les Borges”. Tots ells es van mostrar “satisfets” amb el ritme de vendes en aquest primer dia de fira. Des de la Cooperativa la Granadella, amb l’Oli Degustus, van apuntar que “poder estar aquí és molt important perquè volem que la gent conegui que el nostre és un oli de molta qualitat”, i Montse Sòria, del Raig d’Arbeca, va valorar que està a la fira permet que la gent et conegui més i puguin tastar els olis que hi ha a la comarca i fora. A més a més, enguany, participen per primera vegada vuit productors del Pallars de la mà de l’associació de productors d’aquesta zona. El seu president, Oriol Sullà, va assenyalar que volen donar a conèixer les més de 30 varietats autòctones d’oli del Pallars, les quals es caracteritzen per ser “molt potents”. “Són olis amargs, picants i tenen molt caràcter”, va detallar.

L’acte inaugural va comptar amb la participació de la Directora General de Comerç de la Generalitat, Marta Angerri, que va destacar que “l’oli d’oliva simbolitza la riquesa, la salut i la tradició del nostre país, però sobretot ha conformat paisatges, ha definit la gastronomia i la vida rural, que és un motor econòmic i social però també patrimoni cultural”. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va reivindicar el paper de les fires com eines per “exhibir tot allò que sabem fer més bé” i va celebrar que aquest 2025, la demarcació organitzarà un total de 2023 fires, recuperant així els nivells previs a la pandèmia del Covid-19. Talarn també va destacar que “són un revulsiu de l’economia local i ens ajuden a configurar la nostra identitat”. El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, va fer una crida a la innovació i va avisar que l’aigua serà “imprescindible” per fer-ho. “La necessitem per avançar”, va afirmar. L’alcalde de les Borges, Josep Farran, va refermar el compromís per “obrir la fira a tots els olis de la nostra terra”.

Ordeig inaugura l’Oleoteca, un nou espai per impulsar la cultura de l’oli tot l’any

Les Borges Blanques ja compta amb la seva Oleoteca, un espai que servirà per impulsar la cultura de l’oli d’oliva verge extra durant tot l’any. L’Oleoteca, ubicada en un espai diàfan de l’antic Bar de Vidre, adjunt al Pavelló de l’Oli, oferirà tastos d’oli durant els dies que resten de fira (a càrrec de l’experta Montse Freixa), i servirà també de proposta d’activitats formatives, culturals i gastronòmiques al llarg de tot el 2025.
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va assistir a l’acte d’inauguració de l’espai i va destacar l’oli d’oliva verge extra com un producte “d’altíssima qualitat”. L’alcalde, Josep Farran, va destacar que “apostar per la cultura de l’oli vol dir fer aquest nou equipament” i va enumerar les activitats previstes al llarg de l’any, com tallers, tastos, debats i reflexions estratègiques. L’alcalde també va explicar que la Fira de l’Oli té previst un pla pedagògic que estengui la cultura de l’oli de forma sistematitzada.

FOTO_ Núria García El conseller Ordeig inaugurant l’espai Oleoteca

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12