Arran de l’aparició de la pesta porcina africana en senglars de Collserola s’han activitat totes les alarmes. D’entrada s’ha acotat la zona i no s’hi pot fer cap activitat humana. I això té una explicació. Segons explica a LA MAÑANA un veterinari amb àmplia experiència aquesta malaltia “va amb muletes”. És a dir. Té una “velocitat de transmissió baixa” i per tant afirma que “si ara es fan les coses bé això es quedarà a Collserola”. Perquè no vagi més enllà, però, apunta que cal fer algunes coses. D’entrada seqüenciar el virus per saber si prové d’una variant d’algun dels països europeus que tenen pesta porcina africana o per determinar si la transmissió s’hagués produït per algun “error de bioseguretat” o per una altra causa per saber-ne el “carnet d’identitat”. Si no es fa així diu que s’anirà “a cegues”.
La mateixa persona explica a aquest diari que el que fora més adequat és comptar amb una unitat de tiradors d’elit (a poder ser de l’exèrcit o d’algun cos policial) amb un mando únic per poder matar els senglars que hi hagi en aquesta zona i després tractar els cadàvers amb totes les condicions de bioseguretat exigides. I és que la font consultada per LA MAÑANA reitera que “si no entra a les granges no hi haurà pesta” i que en sis mesos podria quedar “en una anècdota”. És en aquest sentit que explica que aquesta malaltia “va amb muletes” perquè o bé hi ha un contacte directe de senglar a porc o bé l’animal ingereix algun embotit fet amb bestiar que tingui la malaltia. I això diu que és pràcticament impossible perquè ja fa molts anys que es va prohibir donar menjar de casa a les granges, que a més tenen uns alts nivells de bioseguretat. D’altra banda, la paparra també pot ser un element transmissor però hauria de saltar d’un animal infectat a un altre de sa i que aquest de sa ho transmetés a la granja i això és també difícil perquè les paparres no es desplacen per si soles.
En el pitjor dels casos, quan la pesta porcina africana entra en una granja produeix una mortalitat gairebé total perquè hi ha una explosió epizoòtica. Això es produeix en un estadi inicial del virus mentre que més endavant la virulència baixa. “Si matés tots els seus hostatgers es quedaria sense clients”, explica per dir-ho gràficament. És en aquest estadi posterior quan el virus baixa de virulència, es cronifica i es queda a l’espera d’una nova oportunitat més endavant alhora que baixa la mortalitat del porcí. Per això, aquesta font consultada per LA MAÑANA posa en dubte que la infecció dels senglars que s’han trobat a Collserola, on segons diu també se n’haurien capturat alguns de vius possiblement ja malalts, s’hagi produït perquè algun animal hagués ingerit algun embotit fet en algun país on hi ha la malaltia de forma crònica. Si fos així, apunta que no es produiria aquesta “explosió epizoòtica” que ara sí que es veu que afecta els senglars a Collserola.
EL PREU DEL PORC
Una altra derivada de tot plegat és l’econòmica perquè cada vegada que es troba un senglar mort per aquesta malaltia “es posa a zero el comptador de les exportacions”, que ara estan vetades a tercers països. Dijous Mercolleida havia fixat un preu d’1,30 euros el quilo (ahir es va abaixar deu cèntims) i apunta que alguns ramaders ja hi perdien diners perquè els costos de producció són alts. Si el preu baixés a 0,80 cèntims “seria un senyal de que hi ha un problema més gros”.














