Carme Ruscalleda, primera xef de Catalunya en aconseguir tres estrelles Michelín, va ser la pregonera de la festivitat de Sant Antoni Abat a Lleida. La cuinera va fer un clam a favor de la pagesia. “La pagesia és vida”, va afirmar de forma vehement. Ruscalleda va destacar també el ‘poder’ de Catalunya, donat que aquest any és la Regió Mundial de la Gastronomia. “Som un país desitjat pel clima, l’art i la cuina. No podem perdre aquesta herència”, va reivindicar. La reconeguda xef va mantenir el fil de la pagesia dient que al “món pagès, tot hi suma”, i va destacar l’evolució del sector.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, va prendre el relleu de la xef de Sant Pol de Mar, agraint-li les paraules, i va dir que “Lleida té un paisatge que inspira la seva cuina”, la qual es basa en el quilòmetre zero, la fusió i la tradició. “La gastronomia d’un país és paisatge i en el cas de Lleida també indústria”, ja que suposa un 20% del PIB. L’alcalde també va realçar la importància de l’Horta “que combina la tradició, la innovació, la resistència i la sostenibilitat”, i va dir que el govern ja treballa en “la projecció màxima de Lleida” en la Regió Mundial de la Gastronomia.
La tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, va ressaltar també l’Horta i Marc Vives, president de ‘Els Pagesos’, va destacar la dificultat del sector.
