Lleida té un nou pacte social, després que ahir l’alcalde, Fèlix Larrosa, signés el nou text, juntament amb els secretaris d’UGT i CCOO de Lleida, José Luis Aguilà i Cristina Rodríguez (que amb el d’ahir ja n’ha signat tres de pactes), respectivament. Així, el Pacte Social 2024–2027 entrarà en vigor ja el 2025 i Larrosa va indicar durant la presentació d’aquest que la Paeria invertirà 350.000 euros en els pròxim tres anys. Així, els dos sindicats rebran 42.500 euros l’any vinent, 45.000 el 2026 i 47.500 el 2027. És a dir, un augment anual de 2.500 euros.
Fèlix Larrosa va indicar que aquest pacte és una “aposta conjunta per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i que estableix mesures i compromisos per avançar cap a una societat més solidària, justa i cohesionada fins al 2027”.
El document es basa en els set eixos estratègics en els quals també s’emmarca el Pla d’Acció Municipal 2023–2027: ciutat del bon govern (amb, per exemple, fer que els models participatius siguin “més àgils i creïbles), ciutat segura i cívica, ciutat saludable i verda, ciutat amb nom de dona (es vol combatre la violència masclista i LGTBI fòbiques), ciutat de la innovació social (amb el pla d’accessibilitat), ciutat de les oportunitats i ciutat amb diversitat de llengües. En aquest darrer punt es posarà especial èmfasi en la defensa del català.
Larrosa va explicar que el pacte “vol donar continuïtat a el primer acord del 1993”. “Aquesta fita històrica fa molts anys que va crear una aliança de caràcter institucional que té el focus posat en els treballadors i treballadores de la ciutat de Lleida”. Aguilà, per la seva banda, va remarcar “la importància de la corresponsabilitat per construir una Lleida més justa i inclusiva”. Finalment, Cristina Rodríguez va destacar que CCOO vol “participar activament de les polítiques socials”.
Durant la presentació, també es va comentar que entre les tres entitats s’està treballant en el “Salari Mínim de ciutat”, un projecte del qual estan estudiant la viabilitat, però que proposa un sou adequat a la situació de cada ciutat.
Per dur a terme el seguiment del Pacte, s’ha creat una comissió que es reunirà quatre cops l’any, formada per la tinenta d’alcalde Carme Valls, la comissionada de Polítiques Feministes, Verònica Martínez, la comissionada per la Llengua, Paquita Sanvicén, i el comissionat pel Pacte pel civisme, Carles Alcinet.
El grup municipal de Vox va reaccionar “oposant-se” al Pacte i a les subvencions als sindicats.