L’Ajuntament de Lleida ha preparat la tercera edició del catàleg “M’apunto!” que pretén motivar el jovent de la ciutat a participar en accions de voluntariat al servei de la comunitat. El catàleg per al 2025 ofereix cinc propostes perquè alumnes de centres educatius de secundària, batxillerat i cicles formatius treballin diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb projectes vinculats al voluntariat i el servei comunitari.
“M’apunto!” inclou projectes que combinen processos d’aprenentatge-servei (ApS) perquè els i les joves reflexionin i desenvolupin intervencions directes en benefici del seu entorn social. Abans de dur a terme les accions, es fa una formació per introduir els i les participants en les diferents temàtiques que després aplicaran.
Els cinc projectes tracten temes com l’educació, la sostenibilitat, la reducció de les desigualtats, etc. i es porten a terme a diferents barris de la ciutat. Són Bibliobarri; Festival Enre9; Jo no llenço! I tu?; Obrint finestres i Pintem el Centre Històric. Amb les activitats, es pretén que els adolescents actuïn en l’entorn més proper per fomentar i sensibilitzar sobre el voluntariat, basant-se en l’experiència.
Les inscripcions, que els i els joves poden tramitar en grup a través del centre educatiu o individualment, es poden fer arribar fins a finals de gener per correu electrònic. Per a més informació, es pot consultar l’apartat de voluntariat de la Regidoria de Participació, que és l’àrea municipal que gestiona el Punt de Voluntariat per incentivar i promoure aquesta pràctica entre la ciutadania.
Descripció dels projectes del “M’apunto!”
Bibliobarri: Es desenvolupa a l’Escola Príncep de Viana del mes de febrer al maig de 2025, amb sessions de formació dos divendres de les 16.30 h a les 18.30 h. (aquests dies es concretaran amb el grup de nois i noies que participin en el projecte). La implementació es fa els divendres a la tarda dels mesos de març i abril.
El projecte Bibliobarri, desplegat a la biblioteca de l’escola Príncep de Viana, és un espai comunitari que proporciona als infants i les seves famílies un lloc on gaudir de moments de lectura, jocs i altres activitats formatives i lúdiques. Els seus objectius són fomentar l’amor per la lectura i estimular la imaginació infantil per mitjà de propostes lliures i dirigides per entitats locals i departaments municipals. Els joves que s’hi uneixen donaran suport en el desenvolupament de l’activitat amb els més petits.
ODS vinculat: 4 Educació de qualitat.
Festival Enre9: Es desenvolupa al Centre Cívic de la Mariola, al mes de maig de 2025 (el cap de setmana que té lloc el festival Enre9), amb sessions de formació dos dissabtes, de les 10 h a les 13.30 h. (aquests dies es concretaran amb el grup de nois i noies que participi).
El Festival Enre9 és una proposta cultural que neix del treball comunitari. Combina espectacles comunitaris, cultura popular, espectacles inclusius i d’altres que sorgeixen de l’escola artística. L’estructura i finalitat del Festival permet a nois i noies col·laborar en l’organització i també formar-ne part. La proposta és que els/les joves que participin en el projecte puguin fer suport en les diferents tasques que es porten a terme durant els dies del Festival, com en l’organització dels espectacles, informar les persones que hi assisteixin i donar suport en els espais de joc.
ODS: 16 Pau, justícia i institucions solides.
Jo no llenço! I tu?: Es desenvolupa al centre cívic de la Mariola, els mesos d’abril i maig de 2025, amb sessions de formació dos dissabtes, de les 10 h a les 13.30 h. (aquests dies es concretaran amb el grup de nois i noies que participi). La implementació es farà al maig, el cap de setmana del Festival Enre9.
Dins el marc del Festival Enre9, es desenvoluparà una activitat de sensibilització sobre el malbaratament alimentari, coordinada conjuntament amb la Cooperativa Recop i el grup de joves participants en el projecte. Les accions seran: elaborar un menú amb receptes d’aprofitament i convidar a dinar a totes les persones voluntàries del Festival Enre9, fer la difusió de cartells i donar informació en una paradeta del festival Enre9. ODS: 12 Consum i producció responsables.
Obrint finestres: Es desenvolupa als centres cívics i locals socials, del gener al maig de 2025, amb sessions de formació que es repetiran amb grups de tres o quatre joves per fer suport a l’ús de xarxes socials i pàgines web. Horari de tarda a concretar amb les persones que hi participaran.
Es tracta d’un projecte d’ApS amb la finalitat de generar espais d’intercanvi de coneixements sobre l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació i les xarxes socials. Aquest projecte donarà la possibilitat al jovent que hi participen a conèixer les entitats veïnals i fer-hi suport tecnològic, a més de poder construir un projecte comú.
ODS: 10 Reducció de les desigualtats.
Pintem el Centre Històric: Es desenvolupa de gener a maig de 2025, al Centre Històric, amb sessions de formació a consensuar amb el jovent participant. S’implementarà a l’abril.
La finalitat del projecte és conscienciar sobre la importància de prendre cura i col·laborar en la millora dels barris – en aquest cas del centre històric. La tasca a realitzar serà pintar unes escales al centre històric amb l’estètica de les diferents cultures del barri. D’aquesta manera, es decora un espai públic del barri i es fa consciència de les diferents cultures que hi conviuen. Amb aquesta intervenció artística s’ajuda a dignificar alguns espais del Centre Històric.
ODS: 11 Ciutats i comunitats sostenibles.