Ja han transcorregut cinc anys des que es coneguessin els primers casos de Covid-19, que desembocarien en la pitjor pandèmia viscuda en el darrer segle, aquesta malaltia “ja no és vista com una amenaça”, però continua matant i manté alerta institucions sanitàries com l’Organització Mundial de la Salut (OMS). “No sentim ja parlar de la Covid, però el virus continua circulant de manera estesa a tot el món. No hi ha molta visibilitat sobre això perquè ja no hi ha tants tests, la vigilància s’ha reduït”, va valorar l’experta de l’OMS Maria Van Kerkhove, que des del 2020 lidera la resposta de l’agència a la malaltia.
L’any 2024 l’agència sanitària de l’ONU ha rebut notificació de tres milions de casos globals, una xifra molt allunyada dels 445 milions del 2022, l’any amb més contagis comptabilitzats. Aquests casos van incloure aquest any unes 70.000 morts, 50 vegades menys que els 3,52 milions de morts del 2021, l’any més letal en xifres oficials.
El virus SARS-CoV-2 s’ha transformat, gràcies a les vacunacions i la seva evolució cap a variants més contagioses, però alhora menys letals, en un patogen comparable a la grip: una malaltia que en la majoria dels casos causa símptomes lleus o moderats, tot i que encara pot ser perillosa en persones grans i altres grups vulnerables.
Els primers casos del que després es coneixeria com a Covid-19 es van identificar el desembre del 2019 a la ciutat xinesa de Wuhan, i van ser notificats a l’OMS el 31 d’aquell mes. El 5 de gener del 2020 l’agència va publicar la seva primera alerta pel que llavors va anomenar una “pneumònia d’origen desconegut detectada a la Xina”. El 30 de gener es va declarar l’alerta internacional per ella, l’11 de febrer la va batejar com a “Covid-19”, i l’11 de març la va declarar oficialment una pandèmia.
“Recordo la primera roda de premsa que vaig donar sobre això el 14 de gener, vaig pensar que mai participaria en una altra”, rememorava Van Kerkhove, que va acabar protagonitzant durant tres anys centenars de conferències sobre el tema amb el cap d’emergències, Mike Ryan.
L’entitat continua recomanant a majors de 65 anys i altres grups vulnerables que es vacunin periòdicament per evitar variants greus de la malaltia que suposen hospitalitzacions. Actualment, la vacuna es basa en la subvariant JN.1, la més estesa actualment i descendent de la variant òmicron.
L’OMS busca, sobretot, que el record impulsi un tractat contra les pandèmies, que negocia des de fa gairebé tres anys, per tal de preparar millor tots els països davant de futurs patògens amb potencial pandèmic, ja siguin nous coronavirus, la temuda grip aviària (molt letal malgrat que encara no transmissible entre humans) o un altre desencadenant encara desconegut, aquesta hipotètica “malaltia X”.
Aquest any, l’OMS va fracassar en el seu objectiu d’aconseguir que el tractat se signés a la seva assemblea de juny, per la qual cosa les negociacions continuen, obstaculitzades sobretot per la manca de consens entre països en aspectes com la comercialització i distribució de vacunes.
“La gent vol que la Covid quedi en el passat, però això ens impedeix preparar-nos per al futur”, va advertir Van Kerkhove.