Gala Pipó de CaLagneta Art i Vi de Cervera, Jaume Marimon de l’Hostal Jaumet de Torà i Isidre Codina Roig del Bar Lídia de Lleida van ser els tres cuiners escollits ahir primers finalistes per a la final de la Lliga del Porc i la Forquilla.
Un total de deu restauradors i restauradores de les comarques de Lleida van participar ahir en la primera semifinal al Centre Cívic de Torrelameu.
La final catalana se celebrarà a Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel el diumenge, dia 28 de setembre. El públic assistent a la cita va seguir la presentació de plats i veredicte del jurat mentre degustava un esmorzar de forquilla popular a base de galtes de porc amb patates i una copa de vi.
El jurat de la propera semifinal lleidatana estarà format per experts i divulgadors entre els quals figuren la presidenta de la Ruta del Vi de Lleida i propietària del restaurant Celler del Roser, Montse Guardiola; la cuinera i prescriptora Dolors Mateu; l’influencer Jonathan Nuevo de www.esmorzarsdeforquilla.cat; la sommelier i influencer Marta Clot, i l’influencer de @bravaslleida, Xavi Asensio.
Aquesta saborosa competició, a manera de campionat d’esmorzars de forquilla, es desenvoluparà entre els mesos d’agost i setembre, amb quatre semifinals provincials i una final catalana.
La Fira de Sant Miquel de Lleida serà l’escenari de la final de la Lliga del Porc i la Forquilla el proper diumenge 28 de setembre. Aquesta darrera prova comptarà amb la participació del guanyador i els altres tres millors classificats de cada semifinal provincial; i un esmorzar amb cassoleta de llonganissa, botifarra negra, costella i caragols.
Aquesta primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català “vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, fent homenatge als establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats”, segons va explicar el director de la Lliga, Rafa Gimena de Como Pomona a la presentació.
Alhora, “vol donar valor al sector productiu de la carn de porc”, explicà el director del Grup de Sanejament Porcí de Lleida, Vicens Enrique-Tarancón.
Mentre que Ramon Boixadera, director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, va afirmar que “donem suport a aquesta iniciativa no només perquè dona valor a la carn de porc i al sector ramader, sinó perquè forma part d’un relat que estem construint col·lectivament: un relat de qualitat, autenticitat i proximitat que es concreta en la nova marca Gust de Lleida”.